Paikallisuutiset
Vuokatti voittaa Rovaniemen, kertoo ranskalaismatkailijoiden opas kokemuksistaan
Opas Ludivine Hess ja hänen 4,5 vuotias poikansa César Louvat ovat viettäneet Vuokatissa paljon aikaa. Ranskalainen Hess on tilauslennoilla saapuneiden ranskalaisten matkailijoiden oppaana. Turisteja on tullut Kainuuseen kolmen viikon aikana yhteensä 560 henkilöä.
– On ollut niin mukavaa, kun useassa paikassa meille on tarjottu glögiä, Hess kertoo iloisena.
Hess kertoo, että matkamuistoja voisi olla myynnissä useammassa paikassa kuin vain Katinkullan Riipisen myymälässä.
Oppaan mielestä Vuokatti on selkeästi parempi matkailukohde kuin Rovaniemi. Hän perustelee näkemystään sillä, että rankalaismatkailijat olivat pettyneitä Rovaniemellä vierailuun.
Talvikaudella Rovaniemellä kohtaa enemmän ulkomaalaisia matkailijoita kuin paikallisia ihmisiä. Matkailualan työntekijöillä on Rovaniemellä kiire ja he vaikuttavat väsyneiltä ja stressaantuneilta, Hess kuvailee huonoa kokemustaan Rovaniemellä.
Kysyttäessä, mitä hän voisi kertoa Vuokatista palatessaan kotimaahansa, hän sanoisi, että Vuokatti on hyvä matkailukohde, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja matkailu on turvallista. Vuokatissa kohtaa paikallisia ihmisiä.
– Ihmiset ovat Vuokatissa aitoja ja vieraanvaraisia. Vuokatissa on mukavaa olla poikani kanssa. Ihmiset ovat olleet iloisia nähdessään meidät ranskalaiset matkailijat täällä, Hess sanoo.
Kun matkailijat vierailivat Kuhmossa, lapsille oli järjestetty jouluista ohjelmaa, jossa he muun muassa askartelivat ja juttelivat Joulupukin kanssa. Hess kehui kiireetöntä tunnelmaa ja ihmisten kohtaamista.
Vuokatissa matkailijat ovat lumikenkäilleet, ajaneet pyörillä jään päällä ja käyneet husky-ajelulla. Matkailijoille on ollut erityinen turvallisuuden kokemus ja esimerkiksi ulkoiluvarusteet on voinut yöksi jättää ulos ja kukaan ei ole niitä varastanut.
He ovat erikseen halunneet maksaa ruuasta, mikä ei paikallisten ravintolayrittäjien kannalta ole huono asia.
Hess asuu Alpeilla, missä hän on tottunut lumeen ja jäähän. Silti Vuokatissa oleva talvi on hänen mielestään erilainen, koska ilma on kuiva. Muualta Ranskasta saapuneet matkailijat ovat kokeneet Vuokatin sään eksoottisena, koska Suomessa esimerkiksi jään päällä voi liikkua. Suomen kieltä ranskalaiset ovat oppineet muutamia sanoja. Lausahdukset kiitos, moi moi ja hyvää uutta vuotta ovat tulleet tutuiksi.
Suurkaupungeista Vuokattiin saapuneet matkailijat ovat saaneet rentoutua ja kuunnella hiljaisuutta. Hess kuvailee, että suurkaupungeissa asuvilla on paljon stressiä ja siksi heille on lomalla tärkeää myös rentoutua.
Ainoa kielteinen asia Vuokatissa on ollut majoitukseen kuulunut ruokailu, kertoo Hess. Ranska on tunnettu rikkaasta ruokakulttuuristaan.
Osa matkailijoista ei ole ollut tyytyväisiä ruokaan, jota majoituspaikoissa on tarjottu. Ainostaan yksi illallinen on ollut onnistunut, kertoo Hess. Sen aikana oli tarjolla lohta ja muita erilaisia kaloja. Muinakin aikoina ranskalaiset olisivat toivoneet enemmän paikallista ruokaa.
Osa ranskalaisista matkailijoista on käyneet syömässä Vuokatin eri ravintoloissa. He ovat erikseen halunneet maksaa ruuasta, mikä ei paikallisten ravintolayrittäjien kannalta ole huono asia. Ravintolatoimenpäällikkö Kirsi Keskitalo sanoo, että suurin osa ranskalaisista matkailijoista on käynyt suunnitellusti Katinkullan buffetissa syömässä.
Hän sanoo, että Suomessa vastuullisuus ja ruokahävikin minimointi ovat myös asiakkaille nykyään tärkeitä asioita. Siksi esimerkiksi Katinkullassa ei illallisbuffetissa ole monia eri pää- tai jälkiruokia tarjolla, vaan 2–3 vaihtoehtoa, joista valita.
Ranskalaisten toiveesta illalliselle on lisätty alkukeitto, joka ei suomalaisille turisteille ole välttämättä niin tärkeä asia. Ruokailuissa tarjoillaan salaatteja, pääruokana kalaa, lihaa tai kanaa ja kasvisruokaa. Jälkiruokavaihtoehtoja on yhdestä kahteen.
Hän arvioi, että ranskalaisten tyytymättömyys ruokaan voi osittain johtua kulttuurieroista. Ranskalaiset ovat yleensä kulinaristisiin nautintoihin tottuneita matkustajia, joille ravintoloiden annostarjoilu on tuttua. Siksi suomalaiset herkut, kuten lohi ja riistakäristys buffetpöydästä tarjoiltuna voivat olla joillekin pettymys.
Ensimmäinen ranskalaisten ryhmä antoi hyvää palautetta Katinkullan ruuasta. He ymmärsivät myös vastuullisuuden ja hävikinhallinnan näkökulman, jolloin tarjolla on laadukkaista raaka-aineista koostettu valikoima ruokalajeja.
– On kauhean kiinnostavaa, miten voidaan vastata monenlaisiin odotuksiin. Toki mielellään keskustelemme oppaiden kanssa ja kerrotaan myös oma näkemyksemme paikallisista tavoista ja tottumuksista, Keskitalo sanoo.
Erona suomalaisten aamiaiseen on se, että Nutellan eli suklaalevitteen kulutus on moninkertaistunut Katinkullassa. Sen lisäksi minikokoisia croissanteja on mennyt paljon riisipiirakoiden sijasta.