Paikallisuutiset

Myös työhyvinvointi on tiimityöskentelyä. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Yhdessä: Hyvinvoiva henkilöstö on organisaation kilpailuetu

Tiesitkö, että työssä ja työpaikalla vietetään noin 1600 tuntia vuodessa? Ei siis ole ollenkaan merkityksetöntä, kuinka henkilöstö työpaikoilla voi. Työhyvinvoinnin edistäminen on työnantajien ja työntekijöiden yhteinen asia.

Hyvinvoivassa työyhteisössä edistetään työntekijöiden työkykyä, palautumista työstä ja jokapäiväistä toimintaa työssä ja ammatissa onnistumiseksi.

– Työn kuormittavuus erityisesti tietotyön osalta on vuosien saatossa lisääntynyt. Pandemia-aika toi myös omat haasteensa etätyöjaksoineen. Työyhteisöjen psyykkistä joustavuutta sekä palautumis- ja sopeutumiskykyä on koeteltu merkittävästi, kertoo aikuisliikunnan asiantuntija Matias Ronkainen Kainuun Liikunnalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvä fyysinen kunto edistää yksilön työssä jaksamista. Kun työssä jaksaa hyvin, riittää virtaa myös vapaa-ajalle. Myös riittävästä palautumisesta tulee huolehtia. Terveyttä edistävät toimet vaihtelevat ammateittain, koska myös töiden vaatimukset ja vaikutukset terveydelle ovat erilaisia.

– Kannustamme yrityksiä luomaan pitkäaikaisia toimintasuunnitelmia työhyvinvoinnin edistämiseksi, ja ottamaan koko henkilöstö mukaan suunnitteluun, rohkaisee Matias Ronkainen.

Yhteinen suunnittelu ja osallisuus edistävät työyhteisön resilienssiä eli pärjäävyyttä arjessa stressistä ja muutoksista huolimatta. Yhteisen suunnittelun avulla toimenpiteet koetaan merkityksellisiksi, jolloin niihin myös sitoudutaan vahvemmin.

Millaisia toimenpiteitä tuo yhteisesti laadittu suunnitelma sitten voi sisältää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On olemassa esimerkiksi paljon erilaisia arkiliikkumista edistäviä kampanjoita, joihin jokaisen työyhteisön jäsenen on helppo osallistua, kannustaa Matias Ronkainen työyhteisöjä.

– Olemme myös Kainuun Liikuntana olleet mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa työyhteisön tarpeisiin räätälöityjä erilaisia työhyvinvointipäiviä.

Työhyvinvointipäivä voi sisältää myös toiminnallista ruokailua

Työhyvinvointipäivien ja työyhteisöille suunnattujen muidenkin toimenpiteiden kuten kuntomittausten toteuttamisessa Kainuun Liikunta tekee tiivistä yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunta-alan opiskelijoiden kanssa.

– Yhteistyö antaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä harjoittelemaan omaan alaan liittyvää yritysyhteistyötä ohjatusti aidossa toimintaympäristössä, kertoo Matias Ronkainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi yhteistyön myötä syntynyt projekti onkin toukokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä koko Kainuun yhteinen työhyvinvointipäivä. Kajaanissa järjestettävän tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat lähtökohtaisesti opiskelijat.

Heidän suunnittelemansa päivä käynnistyy resilienssitutkija, valmentaja sekä hallintotieteiden tohtori Laura Vallin asiantuntijaluennolla yksilön resilienssistä eli palautumis- ja sopeutumiskyvystä. Päivä jatkuu yhteisöllisyyttä edistävillä ongelmanratkaisutehtävillä, työn tauottamisen vinkeillä sekä oman työhyvinvoinnin arvioinnista työnimun näkökulmasta.

Työterveyslaitoksen Mars matkalle - Terveyttä työpaikoille -suositukset ohjaavat terveyden edistämiseen työpaikalla

Täältä voit tutustua 12.5.2023 järjestettävään koko Kainuun työhyvinvointipäivään.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä