Ihmiset

Yhdessä: Kehu enemmän, moiti vähemmän

ABC-vanhemmuusryhmissä lasten vanhemmat saavat tukea arjen pulmiin. Kajaanissa ensimmäinen ryhmä toteutettiin tänä syksynä verkossa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri järjestää ABC-vanhemmuusryhmiä, joissa lasten vanhemmat saavat tukea arjen pulmiin. Kajaanissa ensimmäinen ryhmä toteutettiin tänä syksynä verkossa ja vanhemmat saivat vinkkejä esimerkiksi konfliktien ennaltaehkäisyyn.

Verkossa tapahtuva vanhempainryhmä kokoontui neljä kertaa kahden viikon välein. Väliviikoilla vanhemmat saivat tehdä ns. kotitehtäviä esimerkiksi lapsen ohjaaman leikkihetken kautta. Ryhmään osallistuneet vanhemmat toivoivat mm. saavan tietoa ja tukea vanhemmuuden haasteisiin.

Neetta Nousiainen sai tiedon ryhmästä päivähoidon kautta ja päätti osallistua ryhmään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Digitaalisesti järjestettyyn vanhemmuusryhmään oli helppoa osallistua matalalla kynnyksellä, Neetta Nousiainen toteaa.

ABC-vanhemmuusryhmässä käydään läpi erilaisia teemoja, jotka liittyvät esimerkiksi ristiriitatilanteiden ennaltaehkäisyyn ja vuorovaikutukseen lapsen kanssa. Itsestään selvyydet kuten, että lasta pitäisi kehua enemmän kuin moittia unohtuu helposti arjen kiireessä. Neetta kertookin, että 5:1 esimerkki on jäänyt vanhemmuusryhmän annista parhaiten mieleen.

– Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista negatiivista kommenttia kohtaan tulisi olla viisi positiivista asiaa, Neetta lisää.

Kehu enemmän ja moiti vähemmän -ajatus vaikuttaa positiivisesti lapsen kehitykseen ja parantaa vuorovaikutusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ABC-ryhmien tavoitteena on lapsen positiivisen kehityksen tukeminen sekä vanhemman ja lapsen suhteen vahvistaminen. Ryhmiä ohjaavat MLL:n Kainuun piirin kouluttamat ohjaajat. ABC-vanhemmuusryhmät pohjautuvat tutkittuun tietoon vanhemmuudesta. Ryhmässä vanhemmat saavat mahdollisuuden keskustella ja vaihtaa ajatuksia samassa elämäntilanteessa olevien perheiden kanssa.

Ryhmä on tarkoitettu 3-12 -vuotiaitten lasten vanhemmille, jotka haluavat pohtia omaa vanhemmuuttaan ja kaipaavat vertaistukea sekä vinkkejä lapsiperhearjen haasteisiin. Tarkoituksena on, että jokainen vanhempi voi napata itselleen ja omaan perheeseen sopivat vinkit.

Ryhmään voi osallistua yksin tai yhdessä toisen vanhemman kanssa. Ryhmään osallistuvat saavat vanhempainryhmässä käytetyt materiaalit kotiin, mikä helpottaa asioiden palaamista ryhmäkertojen välillä ja ryhmän päättymisen jälkeenkin.

Digitaaliset vanhemmuuden tuen ryhmät tarjoavat mahdollisuuden osallistua välimatkoista tai elämäntilanteesta huolimatta erilaisiin tuen palveluihin. ABC-vanhemmuusryhmän ohjaaja Kaisu Tervonen kertookin, että verkossa olevaan ryhmään on helppo osallistua kotoa käsin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ABC-vanhemmuusryhmässä toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta vanhemmilta saa hyvää vertaistukea ja vahvistusta omaan vanhemmuuteen. Lapsiperheissä haasteet ovat usein samanlaisia. Vertaistuellisessa ryhmässä voidaan jakaa arjen ilot ja surut.

ABC-vanhemmuusryhmä keskittyy arjen asioihin ja tukee lapsen ja vanhemman positiivista vuorovaikutusta vahvistaen.

– Ja vertaistuen osuus on äärettömän tärkeää lapsiperheille, Kaisu Tervonen toteaa. Tärkeintä ryhmissä onkin varmasti ollut monelle vanhemmalle huomata, että ei ole yksi, vaan muutkin vanhemmat pohtivat samoja asioita, Kaisu lisää.

Jokaista negatiivista kommenttia kohtaan tulisi olla viisi positiivista asiaa.

Keskustelua verkkoryhmässä syntyy samalla tavalla kuin missä tahansa ryhmässä. Ja jossakin tilanteessa keskustelu voi mennä syvemmällekin aiheeseen liittyen, kun voi avautua asioista omasta kotoa käsin. Ryhmissä syntyi ohjaajankin näkökulmasta avoin ja luotettava ilmapiiri.

– Aika vain tuntui aina olevan liian lyhyt, kun ryhmäläiset pääsivät kertomaan omia kokemuksiaan vanhemmuudesta, Kaisu naurahtaa.

Pitkän työuran varhaiskasvatuksessa tehnyt Kaisu sanoo, että digitaaliset ryhmät voivat madaltaa kynnystä osallistua ryhmätoimintoihin.

– Verkossa kun on mahdollisuus kuunnella ja kommentoida sekä osallistua monella tavoin. Chatissa, kasvojen kanssa tai pelkästään omalla äänellä, Kaisu kommentoi. Ja jännältähän tämä itsestäkin aluksi tuntui, koska kyseessä oli ensimmäinen digitaalinen ryhmä, jossa olin mukana, Kaisu lisää.

Seuraavat digitaaliset vanhemmuudentuen ryhmät alkavat ensi vuoden alkupuolella. ABC-vanhemmuusryhmän lisäksi on tarjolla mm. Vahvuutta Vanhemmuuteen ryhmää, jonka kohderyhmänä ovat pienten vauvojen vanhemmat.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Fakta

ABC-vanhemmuusryhmä

Vertaistuellinen keskusteluryhmä, jota ohjaavat koulutetut ryhmänohjaajat

Selkeät teemalliset tapaamiset, jotka perustuvat tutkimukselliseen tietoon

3-12 – vuotiaiden lasten vanhemmille

Työkaluja vanhemmuuteen ja lapsen positiivisen kehityksen tukemiseen sekä vanhemman ja lapsen positiivisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen

Maksuton osallistujille

Lisätietoja ryhmistä MLL:n Digitaalinen Pesäkolo -hankeen koordinaattori Suvi-Maria Tolonen suvi-maria.tolonen@mll.fi

Ryhmänohjaaja Kaisu Tervonen tietokoneen äärellä ohjaamassa ABC-vanhemmuusryhmää.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä