Paikallisuutiset

Yhdessä: Laatuaikaa perheen kanssa yhdessä liikkuen

Lapsen suhde liikkumiseen alkaa muodostua heti varhaisista vuosista lähtien. Vanhemmilla on ensisijainen merkitys lapsen liikunnallisen elämäntavan synnyttämisessä. Jo kolmivuotiaasta lapsesta on havaittavissa, millainen liikuntasuhde hänelle on muodostumassa myöhempää aikuisuutta ajatellen.

Pallo on lapsen tärkein varhaisvuosien leikki- ja liikuntaväline.

Liikuntasuhteen muodostumisessa perheen yhteiset arjen liikkumishetket ovat merkityksellisiä. Ne antavat mahdollisuuden viettää aikaa kiireettömästi yhdessä koko perheen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhteiset hetket ovat tärkeitä myös perheen keskinäiselle vuorovaikutukselle sekä lapsen tunnetaitojen oppimiselle, toteaa lasten liikunnan asiantuntija Ira Liuski Kainuun Liikunnasta. Aikuinen myös auttaa lasta jakamaan ilon kokemuksia ja sietämään pettymyksiä.

Ensimmäisten elinvuosiensa aikana lapsi harjoittelee eniten arjen taitoja. Arjen taitojen kehittyminen luo pohjaa myöhemmälle liikkumis- ja lajitaitojen oppimiselle. Arjen taitoja ei kuitenkaan opita ilman riittävää fyysistä aktiivisuutta.

– Jokaisella lapsella on sisäsyntyinen tarve toimintaan, liikkumiseen, tutkimiseen, löytämiseen ja kokeiluun, muistuttaa Ira Liuski.

Myös kiipeilytaidot kuuluvat lapsen perustaitoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapsi hakee liikettä, koska se on edellytys hänen terveydellensä ja kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Me aikuiset joko tuemme lapsen sisäsyntyistä liikkumisen tarvetta mahdollistamalla fyysisesti aktiivisen päivän tai toimimme liikkumisen estäjinä.

Pienten lasten liikkumisessa korostuu ensisijaisesti omaehtoinen arkiliikunta lähiympäristön mahdollisuuksien mukaan: perheen yhteiset ulkoilu- ja liikkumishetket luonnossa, leikkiminen leikkipuistoissa ja lähiliikunta-alueilla.

– On tärkeää muistaa, että lapsen liikkumisen ja taitojen oppimisen näkökulmasta tärkeintä on monipuolinen arkiaktiivisuus. Harrastustoiminnalla ei tätä voida korvata, vaan se on lisä päivittäiseen liikkumiseen, muistuttaa Ira Liuski.

Lapsi ei erottele liikkumista ja leikkimistä toisistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perheen hyvinvointi ja jaksaminen ovat kuitenkin monen tekijän summia. Mikäli arjessa on paljon kuormittavia tekijöitä, voivat voimavarat terveellisten elintapojen ylläpitämiseen olla vähäiset.

Onkin tärkeää, että perhe saa tarvittaessa lähipiiriltä ja ammattilaisilta tukea arjen hallintaansa. Loppujen lopuksi kuitenkin sinä aikuisena päätät, millaisen suhteen liikkumiseen lapsi saa.

Aikuisen tehtävä on antaa lapselle liikkumisen mahdollisuuksia.

Kainuun Liikunta järjestää jälleen maakunnallisen Saa hyppiä! -perheliikuntatapahtumakiertueen kaikissa Kainuun kunnissa touko-kesäkuussa. Ulkoliikuntatapahtumat muistuttavat perheitä omien paikkakuntien liikkumisympäristöjen hyödyntämisestä ja perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksestä.

Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä muun muassa Kainuun kuntien, MLL:n Kainuun piirin ja paikallisyhdistysten sekä Kainuun hyvinvointialueen Hellä-hankkeen ja perhekeskustoimijoiden kanssa. Katso paikkakuntakohtaiset tapahtumatiedot täältä.

Katso video lasten liikkumisen suosituksista:

Tausta-aineistona artikkelissa on käytetty Liikkuva perhe -ohjelman sivustoa sekä liikunnan aluejärjestöjen asiantuntija-artikkelia.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä