Ihmiset

Yhdessä: MLL:n kaveritoiminnalla tuetaan lasten ja perheiden yksilöllisiä tarpeita

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Kainuun piirin kaveritoiminnassa yhdistetään kaveripareja. Toinen kavereista on aikuinen vapaaehtoinen ja toinen 6–17-vuotias lapsi tai nuori.

Kaveritoiminnan tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten kaveri- ja tunnetaitojen lisäksi heidän harrastuneisuuttaan ja antaa malli uuden ihmissuhteen solmimisesta itsenäisesti. Vapaaehtoiset kaverit ovat MLL:n kouluttamia luotettavia aikuisia, joilla on halu ja aikaa toimia lasten ja perheiden tukena.

Minna Haarala otti MLL:n Kainuun piiriin yhteyttä, sillä hänen 5. -luokkalainen poikansa kaipaa aikuisen seuraa pitkinä iltoina, jolloin äidin on oltava töissä ja poika on itsekseen kotona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei pojalla mitään hätää ole, mutta itsellä on tunne, että yksin oloa tulee välillä liikaa, Haarala kertoo perheen tilanteesta.

– Tätä kautta poika saa sen mikä hänelle kuuluu, lisää turvallisuutta ja turvallisen lisäaikuisen elämäänsä. Kun en itse pysty sitä koko ajan hänelle tarjoamaan, on minun velvollisuuteni vanhempana etsiä keinot tarjota sitä muulla tavalla.

Haaralan yhteydenoton jälkeen MLL:n Kainuun piirin tukihenkilötoiminnasta vastaava koordinaattori kävi vapaana olevat tukihenkilöt läpi ja etsi juuri tämän perheen ja lapsen tarpeisiin parhaiten sopivan vapaaehtoisen.

Kaveritoiminnassa on tärkeää löytää toisilleen mahdollisimman hyvin sopivat aikuiset ja lapset. Yhdistämisessä pyritään löytämään yhteisiä kiinnostuksen kohteita tai samankaltaisia elämänkokemuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haaralan perheen tapauksessa vapaana olevista vapaaehtoisista parhaiten yhtäläisyyksiä löytyi Salla-Mari Klemetin kanssa. Sekä Haaralan poika että Klemetti harrastavat ja tykkäävät monipuoleisesta liikunnasta. Tämä yhdistävä tekijä helpottaa hyvän kaverisuhteen muodostumista.

Klemetti on ollut MLL:n kaveritoiminnassa mukana aiemminkin.

– Aiemmasta kaverisuhteesta jäi hyvä kokemus ja oma elämäntilanne sallii nyt uuden kaverisuhteen aloittamisen tauon jälkeen. Minulle on myös halu olla MLL:n toiminnassa mukana, MLL:n arvot ovat minulle tärkeitä, Klemetti kertoo.

Kaverisuhde aloitetaan aina tapaamisella, jossa ovat MLL:n koordinaattorin lisäksi paikalla vapaaehtoinen, lapsi ja ainakin yksi lapsen huoltaja. Tapaamisessa tukisuhteelle luodaan perheen ja lapsen tarpeita vastaavat tavoitteet sekä sovitaan käytännön asioista. Aloitustapaamisessa kaikki osapuolet pääsevät myös tutustumaan ja lapsi ja aikuinen kaveri sopivat ensimmäisen tapaamisen aikataulusta ja tekemisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haaralan pojan ja Klemetin kaverisuhteen tavoitteet nousevat perheen tarpeista tarjota iltoihin aikuisen jakamatonta huomiota ja seuraa yksin oloon. Tarvittaessa Klemetti voi auttaa myös läksyissä tai kokeisiin kertaamisessa.

– Odotus on, että pojan pelaaminen vähentyy ja hän saa elämään lisää iloa ja aktivointia. Toivon, että poika saa erilaista sisältöä arkeen, uusia kokemuksia, seikkailuja ja elämyksiäkin, Haarala kertoo odotuksistaan.

Aloitustapaamisessa sovitaan, että kaveripari tapaa toisiaan sopimuksen mukaan, välillä joka viikko ja välillä noin kaksi kertaa kuukaudessa. Molemmille osapuolille tällainen käytäntö sopii parhaiten. Yhteyttä sovitaan pidettävän esimerkiksi ryhmäviesteillä, jolloin myös äiti on tietoinen tapaamisten ajankohdasta ja tekemisistä. Ensimmäisellä tapaamisella kaveripari sopii menevänsä luistelemaan.

– Täytyyköhän minun käydä harjoittelemassa etukäteen, Klemetti nauraa.

Muita yhteisiä tekemisiä voisi kaveriparin mielestä olla ainakin uiminen, keilaaminen ja frisbeegolf. Tärkeää on, että molemmat nauttivat yhteisestä ajasta ja tekemisestä.

Aloitustapaamisessa sovitaan kaverisuhteen kestosta. Yleensä kaverisuhde solmitaan vuodeksi, jonka aikana kaverisuhdetta seurataan noin kolmen kuukauden välein tapaamisissa tai puheluissa. Näin sovitaan Haaralan pojan ja Klemetinkin kaverisuhteen etenevän.

– Aluksi tietysti tutustutaan ja opetellaan tuntemaan toisemme, Klemetti summaa.

– Odotan kovasti kivaa yhdessä tekemistä. Minulle on tärkeää, että saan olla osa pojan arkea ja olen onnellinen, että saan olla osa tätä toimintaa, Klemetti kertoo.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla 29kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Mikä

Kaveritoiminta

MLL kouluttaa vapaaehtoisia aikuisia kavereiksi 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Toiminnassa aikuinen ja lapsi tekee molemmille mielekkäitä asioita yhdessä.

Tapaamiset sovitaan molempien aikataulujen mukaan.

Toiminnalla tuetaan lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään varhaisessa vaiheessa.

Vapaaehtoisten tarve kaikkialla Kainuussa eri ikäisillä lapsilla ja nuorilla.

Seuraava peruskoulutus vapaaehtoisena kaverina toimimisesta kiinnostuneille 23.2. ja 2.3.2022 kello 17–20 Kajaanissa. Koulutukseen voi osallistua myös etäyhteydellä kaikkialta Kainuusta.

Tietoja toiminnasta ja ilmoittautuminen koulutukseen: https://kainuunpiiri.mll.fi/perheille/tukihenkilotoiminta/kaveritoiminta/

ja Sari Liuski-Ursin, p. 050 594 8488, sari.liuski-ursin@mll.fi.

Minna Haarala (oik.) ja Salla-Mari Klemetti tapasivat ensimmäistä kertaa MLL:n kaverisuhteen aloitustapaamisessa, jossa Haaralan poika sai Klemetistä aikuisen kaverin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä