Kotimaa

Yhteensä neljän venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa maanantaina

Kaksi koneista oli pommikoneita ja kaksi hävittäjiä. "Itse en heti muista tällaista toista tapausta", sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja Rajavartiolaitokselta.

Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä neljän venäläisen sotilaslentokoneen epäillään loukanneen maanantaina Suomen ilmatilaa Loviisan edustalla. Aiemmin on kerrottu yhdestä koneesta.

Rajavartiolaitoksen mukaan syvimmillään loukkaus ulottui 2,5 kilometriä Suomen puolelle. Alueloukkauksesta epäillään neljän venäläiskoneen osastoa, johon on kuulunut kaksi pommikonetta ja kaksi hävittäjää.

Puolustusministeriö kertoi aluksi vain yhden koneen tehneen alueloukkauksen. Tutkintaa johtavan yliluutnantti Antti Leskelän mukaan Rajavartiolaitoksella oli koko ajan tieto rajan tuntumassa liikkuneista koneista, mutta vasta tutkinnan edetessä selvisi, kuinka moni niistä on käynyt Suomen puolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leskelän mukaan tutkinnassa selvitetään koneiden tarkkaa lentoreittä ja sijaintia.

– Tällaiset seikat selviävät Suomen omalla valvontakyvyllä, Leskelä sanoi STT:lle perjantaina.

Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka tyypillistä neljän koneen lentäminen Suomen puolelle on.

– Itse en heti muista tällaista toista tapausta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Video ei tutkinnan keskiössä

Leskelän mukaan vastaavat tutkinnat kestävät yleensä viikon tai pari. Alueloukkauksen tutkintaa jatketaan tulevalla viikolla.

Yle julkaisi tiistaina videon, jossa sotilasasiantuntijan mukaan näkyy hyvin todennäköisesti suomalainen Hornet-hävittäjä tunnistamassa venäläiskoneita Suomenlahdella. Onko videolla jokin rooli tutkinnassa?

Leskelä kertoo nähneensä videon itsekin, mutta sanoo, että se ei ole tutkinnan keskiössä.

– Ylen videossa voi olla kyse alueloukkauksesta, mutta en tiedä, missä video on kuvattu ja onko se leikattu monesta lähteestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä