Ulkomaat

Britannia aloittaa riskiryhmien rokottamisen ensi viikolla – Suomi odottaa EU:n virallista myyntilupaa

Britannia otti rokotteen käyttöön kansallisen tautitilanteen perusteella. Suomessa lääkelaki sallisi poikkeusluvan myöntämisen, mutta koronarokotteiden osalta sitä ei ole pidetty tarkoituksen mukaisena.

Britannian terveysviranomaiset ovat hyväksyneet ensimmäisenä maana Pfizer ja BioNTech -yhtiöiden koronarokotteen käyttöönoton.

Maassa käyttöönotettava rokote ei ole saanut vielä EU:n lääkeviraston myöntämää myyntilupa.

– Britannia ottaa rokotteen rajoitetusti käyttöön kansallisen tautitilanteen pohjalta. Kyse on laissa olevasta poikkeuslupakäytännöstä, jolloin sellainen lääke, joka ei ole vielä saanut myyntilupaa, voidaan ottaa käyttöön, yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessista sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maan lainsäädännössä määritellyn kansallisen hätätilan pohjalta maa voi siis ottaa käyttöön sellaisia lääkevalmisteita, joille virallista myyntilupaa ei ole vielä myönnetty. Helteen mukaan kyse on hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta.

– Britannian terveysviranomaiset ovat arvioineet, että rokote voidaan ottaa rajoitetusti käyttöön maassa olevan tilanteen vuoksi. Oletettavasti Britanniassa myös normaali myyntilupa-arviointi on käynnissä tälle rokotteelle, Helle sanoo.

Poikkeuslupa olisi mahdollista myös Suomessa

Lääkelain perusteella vastaava käytäntö olisi mahdollista myös Suomessa.

Lain mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus voi myöntää väliaikaisen luvan lääkevalmisteen käyttämiseen, jos siihen on erityisiä perusteita eikä käytettävissä ole muuta asianmukaista hoitoa tai lääkettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokotteen osalta tätä ei ole pidetty tarkoituksenmukaisena.

– Tätä ei ole pidetty tarkoituksenmukaisena näiden rokotteiden osalta. Tarkoitus on rokottaa suuri joukko lähtökohtaisesti terveitä ihmisiä ja silloin halutaan olla varmoja rokotteen laadusta, tehosta ja turvallisuudesta, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Lännen Medialle.

Rokotukset alkavat pian

Britannian terveysviranomaisten mukaan rokote saadaan käyttöön jo ensi viikolla.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että kansalaisten rokottamiset aloitetaan heti. Asiasta kertovat ulkomaiset medialähteet kuten Reuters ja BBC.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Britanniaan on tilattu 40 miljoonaa rokoteannosta. Tämä riittää 20 miljoonan ihmisen rokottamiseen, koska yhdelle ihmiselle annetaan kaksi rokoteannosta.

Ensimmäisten rokotettavien joukossa ovat muun muassa terveydenhoitohenkilökunta, hoitokotien asukkaat sekä vanhukset, jotka kuuluvat riskiryhmiin.

Lääkeyhtiöiden kehittämään koronarokotteeseen kohdistuu voimakkaita odotuksia. Kliinisissä testeissä rokote on osoittautunut 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Koronarokotteen kehittäminen on edennyt ennätysvauhtia, sillä tavallisesti rokotteiden kehittäminen ja tutkimusprosessit kestävät vuosikausia.

Nyt koronaepidemian keskellä kehitetty rokote on saatu käyttöön kymmenessä kuukaudessa.

Muista varotoimista pidettävä kiinni

Rokote ei yksistään ratkaise koronaviruksen aiheuttamia valtavia ongelmia, mutta se antaa toivoa siitä, että koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen saadaan toimiva vastalääke.

Britannian viranomaiset muistuttavat, että rokotteesta huolimatta kansalaisten on edelleen noudatettava viranomaisten ohjeita viruksen leviämisen estämiseksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisten on edelleen huolehdittava käsihygieniasta, riittävästä sosiaalisesta etäisyydestä ja kasvomaskien käyttämisestä. Myös kansalaisten testaamista tarvitaan edelleen.

EDIT: Juttuun on lisätty Fimean ja Kirsi Varhilan kommentit.

Koehenkilölle annetaan Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta kliinisessä testivaiheessa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä