Talous

Viskin hinta ei nouse, mutta sisämarkkinoita brexit voi heiluttaa – MTK vaatii valmiutta kansallisiin kriisitoimiin

Maatalous ei kaipaa brexitistä enää uutta markkinahäiriötä jo Saksaan levinneen sikaruton ja koronan lisäksi, Lännen Median toimittaja Virpi Niemistö kirjoittaa.

Suomalaiset skottiviskin ystävät voivat huokaista helpotuksesta.

Vaikka EU ja Britannia eivät pääsisikään kauppasopimukseen ennen kuin brittien EU-eron siirtymäaika vuodenvaihteessa päättyy, Suomeen saarivaltiosta tuotavien juomien hintoja tämä ei korota.

– Viskin hintaan vaikuttavat esimerkiksi valuuttakurssien ja Suomen perimien alkoholiverojen muutokset. Tulleja viskeistä ei peritä, maataloustuottajien MTK:n kauppapolitiikasta vastaava johtaja Juha Ruippo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Brexit ei asiantuntija-arvioiden mukaan tuo tuntuvia muutoksia suomalaisen kuluttajien ruokakauppalaskuihin.

Sen sijaan suomalaisen ruokaketjun muihin osiin brexitillä on vaikutusta EU:n sisämarkkinoiden kautta. Elintarvikkeiden vienti ja tuonti on pientä Suomen ja Britannian välillä, mutta markkinashokki voi syntyä kilpailutilanteen muutoksesta.

– Ruokakoriin on varmasti tarjokkaita aikaisempaa enemmän. Toimijat, jotka nyt vievät brittimarkkinoille, etsivät parempaa kannattavuutta muilta markkinoilta joko EU:n sisältä tai ulkopuolelta, Ruippo arvioi.

Hänen mukaan myös suomalaisten kaupan keskusliikkeiden ovilla riittää varmasti tarjokkaita. Se muuttaako tarjontamuutos sitten hyllyjen sisältöä, on paljon kiinni keskusliikkeiden linjauksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruipon mukaan samaan tapaan varmasti haetaan esimerkiksi Aasian markkinoilta avautuvia vientimahdollisuuksia.

Ostajat harvoin maksajina

Koronan ja afrikkalaisen sikaruton leviämisen aiheuttamista häiriöstä on elintarvikeketjussa selvitty tähän saakka, mutta iso kysymys on, riittääkö maataloudessa puskurointikykyä vielä brexit-muutokseen.

Markkinoiden myllerryksessä maksajina ovat yleensä yrityksen katteet tai raaka-aineiden toimittajat ja harvemmin ostajat.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan brexitin aiheuttamiin markkinamuutoksiin tulee varautua valmiudella myös kansallisiin tukitoimiin EU-rahoituksen lisäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikutukset kuin Venäjä-pakotteilla Suomelle

Irlannille sopimuksettoman brexitin suorat vaikutukset olisivat Marttilan mukaan samaa luokkaa kuin Venäjän 2014 asettaman elintarvikkeiden tuontikiellon seuraukset Suomelle.

Yli 70 prosenttia Britteihin tulevasta naudanlihasta on irlantilaista. Vihreältä saarelta seilaa britteihin myös paljon juustoja.

Kaiken kaikkiaan noin 40 prosenttia brittien syömästä ruuasta on tuontitavaraa.

Toki saarivaltiosta myös viedään elintarvikkeita.

Toisin kuin Britannian päivänpolitiikassa on annettu äänestäjille ymmärtää, britit joutuvat omassa viennissään Manner-Eurooppaan joka tapauksessa noudattamaan EU:n standardeja.

EU-ero tuo tulleja Britannian ja unionin rajoille. Kustannuksia syntyy myös rekisteröinneistä, lisätarkastuksista ja pidentyvistä kuljetusajoista.

Englannin kanaalin rannalla on raivattu pysäköimispaikat 7 000 rekalle, jos ylitys ei siirtymäajan jälkeen enää suju jouhevasti.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier marssi esikuntineen maskit kasvoilla brexit-neuvotteluihin Lontoossa syyskuussa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä