Urheilu

Aapo Komulainen ja Saaga-Angelia Raudasoja huomasivat lukiossa olevansa hengenheimolaisia – nyt pesiksen superpari on löytänyt keinot selvitä pitkästä välimatkastaan: ''Ehkä se on salainen valttimme''

Nuoret huippupelaajat sparraavat toisiaan arjessa jatkuvasti. Viikonloppuna Komulainen ja Raudasoja esittelivät taitojaan Itä-Länsi-otteluissa Sotkamossa.

Dynaaminen pesäpallon superpari. Jymyn miesten lukkarivelho ja Manse PP:n naisten pikakiituri.

Molemmat lajin absoluuttisia huippupelaajia omissa rooleissaan.

Kuvailu osuu ja uppoaa Aapo Komulaiseen ja Saaga-Angelia Raudasojaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pariskunta asuu saman katon alla Sotkamossa noin puolet vuodesta, yhdessä kahden koiransa kanssa. Muun ajan Raudasoja, 20, elelee Tampereella ja pelaa Manse PP:n riveissä. Oulaisten Huiman kasvatti on herättänyt naisten Superpesiksessä ihastelua etenkin fyysisillä ominaisuuksillaan, kuten nopeudellaan ja heittokädellään.

Lukkarina loistava Komulainen, 20, sen sijaan on Jymylle keskeisen tärkeä avainpelaaja ja joukkueen kapteeni.

Saaga-Angelia Raudasoja ja Aapo Komulainen ovat pitäneet yhtä pian neljän vuoden ajan. Kuva: Inka Hurskainen

Itä–Länsi-viikonloppu Sotkamossa oli pariskunnalle harvinaislaatuinen, sillä he saivat tässä vaiheessa vuotta viettää yhdessä useamman päivän peräjälkeen. Kumpikin myös pelasi arvo-ottelussa: Raudasoja naisissa lauantaina, Komulainen miehissä sunnuntaina.

– Yleensä emme kesäisin kauhean paljon toisiamme näe, Raudasoja vahvistaa Kainuun Sanomille Hiukassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun nykyään aina huhtikuussa muutan Sotkamosta Tampereelle, siitä kauden loppuun asti menee niin, että saamme olla yhdessä vain joitakin yksittäisiä viikonloppuja. Nekin ovat tosi harvassa.

Parisuhteen kannalta tilanne ei ole optimaalinen.

– Onhan tämä välillä raskasta, todellakin, Raudasoja huokaisee.

Komulainen on samaa mieltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta ne hetket, kun sitten päästään yhteistä aikaa viettämään, ovat arjen luksusta. Siksi tässä Itä–Länsi-viikonlopussakin oli etukäteen sellainen kiima, että kunpa meidät molemmat valittaisiin mukaan, niin saataisiin olla täällä kotona Sotkamossa keskenään ja valmistautua peleihin yhdessä, Komulainen sanoo.

Molemmat kokevat, että pitkästä välimatkasta huolimatta homma on toiminut kesäisinkin.

– Töitähän se on tietenkin vaatinut. Saamme palikat pysymään kasassa pitämällä tiiviisti yhteyttä koko ajan, ihan pienistäkin arjen asioista. Ehkä se on salainen valttimme, Komulainen pohtii.

– Kun ollaan viikkoja ja välillä kuukausiakin erossa toisistamme, silloin voisi hirmun helposti erakoitua niin, ettei enää infoaisi toiselle siitä, miten oikeasti menee.

Komulaisen mukaan välimatkan sietämisessä auttaa myös se, että molemmilla on arjessaan niin paljon tekemistä jo pelkästään pesäpallon myötä.

– Mutta pyrimme kyllä käyttämään kaikki mahdolliset vapaat raot niin, että joko minä tulen Sotkamoon tai Aapo Tampereelle. Emme järjestä niihin esimerkiksi kaveriporukan reissuja, Raudasoja tähdentää.

Kuva: Inka Hurskainen

Komulainen ja Raudasoja tapasivat ensi kertaa syksyllä 2019 Sotkamon urheilulukiossa. Jo aiemmin he olivat jutelleet sosiaalisessa mediassa.

– Tutustuimme koulussa tosi nopeasti, ja myös siirtymä deittailusta seurusteluun kävi lähes välittömästi, Raudasoja taustoittaa.

Hengenheimolaiset löysivät toisensa. Pariskuntaa yhdistää intohimoinen suhtautuminen pesäpalloiluun sekä urheilijana kehittymiseen ja omien maksimien tavoitteluun.

– Olemme saaneet kuulla asiaan perehtyneiltä tutuiltamme, että meissä on myös psykologian kannalta katsottuna samanlaisuutta monella tavalla. Myös arvot ovat meillä yhteneväiset niin urheilussa kuin elämässä muutenkin, Raudasoja sanoo.

– Arkeakin on kiva rakentaa, kun tietää, että toinen voi samaistua ja ymmärtää esimerkiksi satsaukset harjoitteluun ja priorisoinnit. Kaikki sujuu helposti.

Saaga-Angelia Raudasoja pelasi naisten arvo-ottelussa Sotkamossa Idän joukkueessa. Kuva: Inka Hurskainen

Sarjakaudella Komulainen ja Raudasoja katsovat toistensa otteluita sekä vaihtavat aktiivisesti ajatuksia peliin ja ylipäätään urheilemiseen liittyvistä asioista. Keskinäinen sparraus on molemmille tärkeää.

– Jaamme myös kaikkein syvimmät asiat urheilusta ja sen tarjoamista tunnetiloista, Raudasoja kertoo.

– Jos pelaamisessani tulee haasteita tai kaipaan taktisia näkemyksiä, soitan aina ensimmäisenä Aapolle. Niistä keskusteluista on ollut minulle hurjasti apua. On toki niitäkin hetkiä, jolloin en todellakaan halua kuulla Aapon mielipiteitä, ja sen myös hänelle kerron.

Raudasoja on pyytänyt ja saanut sparrausta myös Jymy-lukkarin isältä. Manse PP:n miesten pelinjohtajana toimiva lajilegenda Jani Komulainen on muun muassa käynyt Raudasojan kanssa lyömässä pesäpalloa talvisin Sotkamossa ja tänä kesänä Tampereella.

– Aapolla on perheessään ja suvussaan entisiä pesäpalloilijoita, ja siksi hän on oppinut esimerkiksi lajin taktiikkaa jo ihan pikkujuniorista asti. Itse tulen aivan eri lähtökohdista. Olenkin viime vuosina hyötynyt kovasti siitä tietotaidosta, jota tässä perhepiirissä on tarjolla ollut.

Raudasoja on fysiikaltaan yksi monipuolisimmista ja parhaista pelaajista naisten Superpesiksessä. Hän käyttää paljon aikaa myös psyykkiseen valmentautumiseen  –  siihen, että urheilijan mieli olisi viritetty huippuunsa yhdessä kropan kanssa.

– Näissä asioissa koen pystyväni jeesaamaan Aapoa kaikkein eniten.

Lukkari Aapo Komulainen on Sotkamon Jymyn menestyshaaveiden kannalta olennaisen tärkeä pelaaja. Kuva: Inka Hurskainen

Kunnianhimoinen urheilijapariskunta haluaa tehdä arjessa kaiken valmentautumiseen liittyvän priimatasolla. Kehittyminen on tavoitteena koko ajan, eikä turhia tekosyitä keksitä.

Raudasoja on tässä vielä puolisoaankin pidemmällä.

– Kun puhutaan kokonaisvaltaisesta urheilijana olemisesta, Saaga on top-3 ammattimaisin ja säntillisin ihminen, jonka pystyn nimeämään. Se tarkoittaa laajemmin myös elämänhallintaa, psyykettä ja erilaisten valintojen maailmaa, Komulainen kuvailee.

– Saaga ei tästä tykkää, mutta välillä koetan sanoa hänelle, että ottaisit joskus vähän iisiäkin.

Pariskunta on pohtinut yhdessäkin sitä, onko pesäpallon painoarvo heidän arjessaan liiankin suuri.

– Teemme kyllä paljon sellaisiakin juttuja, jotka eivät liity urheiluun millään tavalla, mutta se ei välttämättä näy ulospäin, Raudasoja hoksauttaa.

– Suurinta osaa ihmisistähän kiinnostaa jutskailla meidän kanssa nimenomaan pesiksestä, koska he tietävät, miten tärkeää se meille on.

Raudasojan mukaan hän ja Komulainen eivät ole persoonina "miedoimmasta päästä". Pedanttien urheilijoiden yhteiseen arkeen mahtuu myös kipinöiden sinkoilua.

– Meidän intohimo tehdä asiat hyvin näkyy välillä eri asioissa. Minä olen tosi tarkka esimerkiksi kokonaisuudesta, johon liittyy balanssi treenaamisen, syömisen ja nukkumisen välillä. Aapo taas painaa vaikka kiven läpi, jos kokee, että hänen pitää esimerkiksi tehdä tietty määrä punttitreenejä viikossa. Hän ei aina hyväksy palautumisen maksimointia, vaan priorisoi harjoituksen tekemisen tärkeämmäksi, Raudasoja paljastaa.

– Siksi otamme joskus yhteen.

Siksi otamme joskus yhteen.

Raudasoja muutti Oulaisista Sotkamoon syksyllä 2018. Seuraavan kauden hän pelasi naisten Ykköspesistä Kajaanin Pallokerhossa, josta matka jatkui pääsarjatasolle Seinäjoen Jussittariin ja sieltä edelleen Manse PP:hen.

Aapo Komulaisen nykyinen, julkisesti tiedossa oleva sopimus Jymyn kanssa päättyy syksyllä 2024. Sen jälkeiselle ajalle hänen on huhuttu siirtyvän Manse PP:n riveihin.

– Ihmiset varmasti näkevät, että todella tykkäämme toisistamme Saagan kanssa ja haluamme jakaa arkeamme yhdessä mahdollisimman paljon. Siksi ei ole ihme, että puhutaan ja kirjoitellaan tuollaistakin, enkä ole siitä mitenkään katkerana, Komulainen kuittaa spekulaatiot, joiden mukaan hän olisi vaihtamassa samaan kaupunkiin ja seuraan puolisonsa kanssa.

Raudasoja sanoo pesäpalloilun olevan heille molemmille niin tärkeä asia, että siihen liittyvät päätökset tehdään aina urheilun pohjalta.

– Parisuhde ei saa olla ainoa määrittävä asia siinä, missä pelaamme ja kuinka monta vuotta, hän painottaa.

Varmaa onkin vain se, että jatkossa tämä tähtikaksikko on entistäkin tarkemman luupin alla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä