Mielipiteet

Eduskunnasta: Hyvinvointialueilla ei tehdä ilkeyttään vaikeita päätöksiä – rahat loppuvat ja työntekijät eläköityvät

Kuva: Arkisto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi lokakuun lopussa 2023 arvionsa hyvinvointialueiden tilanteesta. Alueilla on vaikeuksia järjestää asukkailleen tarpeenmukaisia ja oikea-aikaisia palveluita.

Tilannetta hankaloittaa kireä taloustilanne, joustamaton lainsäädäntö sekä kasvava pula sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista.

Hyvinvointialueiden rahoituspohja oli jo toiminnan käynnistyessä vajaa, koska kunnat olivat vuosia alibudjetoineet soterahoitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt ollaan tilanteessa, missä ei tule lisää euroja järjestelmän ylläpitoon, tyhjästä on huono nyhjäistä.

Hyvinvointialueilla ei ole riittävästi rahaa kattamaan inflaation, työmarkkinaratkaisun, ostopalveluiden lisääntymisen, hintojen korotusten sekä vuokratyövoiman yleistymisen aiheuttamia kustannuksia.

Alueiden oman arvion mukaan rahaa puuttuu yhteensä yli miljardi euroa. Valtiovarainministeriön arviointimenettely uhkaa, ellei taloutta saada tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä.

Kainuussakin on tehty vaikeita päätöksiä ja lisää seuraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli aiomme pysyä omana hyvinvointialueena, on talous saatava tasapainoon ja nykyinen henkilöstö pysymään talossa terveenä ja uusia rekrytoitua.

Palvelumalleja ja prosesseja on mietittävä uusiksi. Säästöjä on haettava.

Niin kunnissa kuin alueen yrityksissäkin on lyötävä yhteistyön kättä, jos meinataan pärjätä.

Paljon on porinaa ruokahuollosta, pyykeistä ja kotiin tuotavista aterioista.

Kainuun keskussairaalalla toimii jatkossakin iso keittiö, mistä suuri osa Kainuun aterioista tulee yksityisen palveluntuottajan toimesta ja noin 500 asiakkaan kotiin tuotavat ateriat tulevat Vantaalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussakin jossain vaiheessa mietittiin yhteistä ateria- ja puhtaanapidon yhtiötä, mutta siihen ei päästy. Eikä kukaan estä yrityksiä osallistumaan kilpailutuksiin yhteistarjouksilla, joissa pienemmätkin voisi pärjätä.

Monessa asiassa Kainuussa on petrattavaa, mutta ihan kaikki maailman synnit eivät asetu myöskään yksin hyvinvointialueen hartioille, niin kunnissa kuin alueen yrityksissäkin on lyötävä yhteistyön kättä, jos meinataan pärjätä.

Hyvinvointialueemme 3800 työntekijästä 1300 on eläköitymässä vuoteen 2033 mennessä.

Jos joku vielä miettii, onko muutoksia pakko tehdä, niin kannattaa katsoa Kainuun työntekijöiden eläköitymistä seuraavien vuosien aikana.

Kuntien eläkevakuutuksen tilastot osoittavat, että hyvinvointialueemme 3800 työntekijästä 1300 on eläköitymässä vuoteen 2033 mennessä.

Aikamoinen jonglööri saa olla, joka tällä talouskuvalla ja näillä henkilöstömuutoksilla selviäisi tulevasta ilman isomman luokan remonttia.

Kirjoittaja on suomussalmelainen kansanedustaja (vas.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä