Mielipiteet
Eduskunnasta: Vesikriisi on todellinen haaste
Globaali vesikriisi uhkaa maailmaa ja tilanne voi riistäytyä käsistä lisääntyneen veden kysynnän ja ilmastokriisin vaikutusten takia.
Unescon uusin raportti julkaistiin tämän vuoden keväällä. Raportin mukaan veden käyttö on lisääntynyt noin prosentin vuodessa viimeisen 40 vuoden ajan väestön kasvun ja kulutustottumusten seurauksena.
Vesipulasta kärsivien, kaupungeissa asuvien ihmisten määrä, tulee arvioiden mukaan tuplaantumaan vuoteen 2050 mennessä. Tuolloin vesipulasta kärsiviä kaupungeissa asuvia ihmisiä olisi 2,4 miljardia, kun vastaava luku oli 930 miljoonaa vuonna 2016.
Tilanne on kriisiytynyt monissa Euroopan maissa. Kuivuus, mutta toisin paikoin myös kovat tulvakaudet muuttavat alueiden vesitasetta kriittisesti. Viime kesänä Rein- ja Tonava-joet paljastivat pohjansa ja osa Hollanninkin kanavista kuivui kokonaan. Tänä vuonna Saksassa ja Ranskassa on tehty suunnitelmia vedenkäytön sopeuttamiseksi kuivina aikoina.
Metsäpalot Euroopassa, eivät ainakaan helpota tilannetta. Kuivuus jättää monenlaisia jälkiä ja onkin iso kysymys millaiseksi tulevina vuosina Euroopan eteläiset osat muodostuvat. Missä maa säilyy elinkelpoisena ja missä aavikoituminen etenee kovaa vauhtia? Viljelyskelpoisen maan säilyminen on sekin iso kysymys.
Puhtaan juomaveden saatavuus on jo nyt iso ongelma. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti kaikkiaan kahdella miljardilla ihmisellä ei ole puhdasta juomavettä saatavilla ja 3,6 miljardilla ihmisille ei ole turvallista sanitaatiota tarjolla. Ongelma-alueita ovat etenkin Afrikan keskiosa, Pohjois-Intia ja Lähi-itä.
Maassamme, jossa puhtaan juomaveden kanssa ei ole ollut isompia ongelmia, voi olla vaikeaa hahmottaa, että meidän tulisi kiireellisesti luoda kansainvälisiä mekanismeja voidaksemme estää maailmanlaajuista vesikriisiä karkaamasta hallinnasta.
Kuivuuden lisääntyminen ja vesipula rasittavat myös ekosysteemejä, millä on vakavia seurauksia kasvi- ja eläinlajeille. Vesi on koko maailmamme yhteinen tulevaisuus. On tärkeää toimia yhdessä sen jakamiseksi tasapuolisesti ja kestävästi, ellemme halua vesipakolaisuudesta tulevan uutta arkipäivää myös Euroopassa. Vesivaroista on taisteltu lähinnä elokuvissa, mutta tulevina vuosikymmeninä menneiden vuosien scifi-elokuvistakin voi tulla arkitodellisuutta.
Siksikin vesiasioissa kannattaa olla hereillä.
Niin kotitalouksien kuin teollisuuden jätevesien käsittelyssä on vielä paljon tehtävää. Jotta saamme ravinnekierron toimivaksi ja arvokas luonnonvaramme voidaan puhdistaa uudelleen käytettäväksi. Koko osaajaketjumme ja kaikki toimijat aina kansalaisia myöten on valjastettava yhteiseen ponnistukseen maailman vesikriisin taltuttamiseksi.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.