Kotimaa

Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – Tehyn Rytkönen pettynyt työtaistelua rajaavan lain hyväksymiseen: "Hoitajat eivät unohda"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eduskunta on hyväksynyt potilasturvallisuuslain äänin 109–38. Tyhjää äänesti yksi edustaja ja poissa oli 51 edustajaa.

Potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyömääräysten antamisen hoitajille työtaistelun aikana. Lisäksi aluehallintovirastot voivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Eduskunta hyväksyi jo perjantaina lain sisällön sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelu oli ärhäkkää

Tunteet kuumenivat ja äänenpainot kiristyivät maanantaina, kun eduskunnassa käsiteltiin kiisteltyä potilasturvallisuuslakia. Useita tunteja kestäneen ärhäkän keskustelun jälkeen eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38.

Lakia vastaan äänesti viisi hallituspuolue vasemmistoliiton edustajaa: Anna Kontula , Katja Hänninen , Markus Mustajärvi , Jari Myllykoski ja Said Ahmed Suldaan .

Tyhjää äänesti vain perussuomalaisten Sakari Puisto . Poissa oli 51 edustajaa.

Perussuomalaisten Arja Juvonen esitti esityksen hylkäämistä. Hylkääminen sai kannatusta kristillisdemokraattien riveissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juvonen nosti esiin muun muassa kritiikin aluehallintovirastojen (avi) roolista potilasturvallisuuslaissa. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että tahosta, jonka pitäisi olla puolueeton valvontaviranomainen, tehdään työtaistelun osapuoli.

– Jo nykyisen lainsäädännön perusteella käräjäoikeus voi kieltää lakon, mikäli potilasturvallisuus on vaarassa lakon takia, Juvonen lisäksi painotti.

Kotihoidon lakko kiellettiin

Kesken käsittelyn kävikin ilmi, että Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajien lakon Helsingin kaupungin kotihoidon palveluissa miljoonan euron sakon uhalla.

Lakon oli määrä alkaa tiistaina. Uhkasakko koskee lakkovaroituksen antaneita hoitajajärjestöjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisten mielestä käräjäoikeuden päätös osoitti hallituksen lakiesityksen tarpeettomaksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti, että käräjäoikeuden tuomarin turvaamismenettelypäätökset rajaavat lakko-oikeutta paljon rajummin kuin potilasturvallisuuslaki.

– Täällä on esitetty, että antaa käräjäoikeuden tämä ratkaista — mutta se on paljon kovempi keino kuin se, mihin tällä lakiesityksellä nyt portaittain suojelutyön tarjoamisvelvoitteen kautta mennään, Lindtman sanoi.

Kokoomusedustajat kannattivat

Paikalla olleet kokoomuksen edustajat kannattivat lakiesitystä. Huolta heillä oli kuitenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien tavoin siitä, että pakkolaiksi kutsuttu laki saattaa syventää hoitajapulaa entisestään. Hallitukselta peräänkuulutettiinkin nopeasti toimia hoitajapulaan vastaamiseksi ja alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.

Useat lakia puolustaneet edustajat korostivat potilasturvallisuuslain viimesijaisuutta ja totesivat, ettei kenenkään ole helppoa äänestää lakko-oikeuden rajaamisesta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi tunteidensa olevan ristiriitaisia.

– Me kaikki varmasti toivomme, että sopimus syntyisi hoitoalalle ja tätä lakia ei koskaan tarvitsisi soveltaa, hän sanoi.

Lohen mukaan lakia ei olisi tarvittu, jos suojelutyötä olisi annettu suunniteltujen työtaisteluiden ajaksi riittävästi ihmishenkien suojelemiseksi samalla tavalla kuin aina aikaisemmin.

Eduskunta hyväksyi jo perjantaina lain sisällön sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Tehyn Rytkönen: hoitajat eivät unohda

Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo olevansa pettynyt alan työtaistelujen vuoksi säädetyn potilasturvallisuuslain hyväksymiseen.

– Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin, Rytkönen reagoi lain hyväksymiseen Tehyn tiedotteessa.

Rytkönen kertoo olevansa huolissaan siitä, että laki ja hoitajien kohtelu vaarantavat Suomen julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut pitkälle tulevaisuuteen.

Hoitajien pitkää työkiistaa ratkotaan työmarkkinapöydässä, mutta Rytkönen tivaa vastuuta kiistan päättämiseen jälleen poliitikoilta. Hän huomauttaa, että työnantajia edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta koostuu kuuden suurimman poliittisen puolueen edustajista.

Eduskunnan maanantaina hyväksymä potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyön määräämisen hoitajille työtaistelun aikana.

Hoitajien työkiistaa sovitellaan tällä viikolla joka arkipäivä

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tällä viikolla jokaisena arkipäivänä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo, että lähellä ratkaisua ei olla. Sajavaara kuitenkin kehuu keskustelua hyväksi.

– En turhaan istuta ketään täällä, vaan keskustelun on edettävä, Sajavaara kertoo toimistonsa ilmapiiristä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä palkanmaksajapuolta edustava Kuntatyönantajat tapasivat Helsingin Bulevardilla maanantaina. Tätä edellisen kerran osapuolet olivat koolla torstaina.

Julkisen alan hoitajat ovat olleet vailla työehtosopimusta maaliskuun alusta asti. Neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy valmistelee joukkoirtisanoutumisia erikoissairaanhoidossa ja Super kotihoidossa.

Edit. 19.9. klo 17.50: lisätty STT:ltä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen kommentit.

Edit. 19.9. klo 18.05: lisätty väliotsikoita sekä STT:ltä tarkemmat tiedot eduskuntakäsittelyn kulusta ja Helsingin käräjäoikeuden tekemästä lakkokiellosta kotihoidon palveluissa.

Edit. 19.9. klo 19.05: Lisätty jutun loppuun Tehyn Millariikka Rytkösen osuuteen poliitikkoja koskeva pidempi teksti sekä uusi, viimeinen kappale STT:ltä hoitajien työkiistan sovitteluaikataulusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä