Kolumnit

Europarlamentista: Ruokaturva unionin asialistan kärkeen

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ottaa uusia kierroksia. Isku Ukrainan vilja-aittaan sekä globaalin ruokakriisin synnyttäminen ovat Venäjän tietoisesti käyttämiä aseita. Energian hinnannousu ja kauppasota vaikuttavat suoraan maatalouden kustannuksiin.

Lämmityskustannusten, liikkumisen ja elintarvikkeiden hinnannousu tuntuu jokaisen kukkarossa. Huoli toimeentulosta on todellinen.

EU:ssa viimeistellään parhaillaan historiallista energia- ja ilmastopakettia, jota on nyt yhteen sovitettava maailmaa mullistavan sodan aikakauteen. Onneksi käytännönläheisempi ote on jo näkynyt EU-pöydissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

LULUCF-asetuksessa neuvottelemani maltillisempi, 310 megatonnin hiilinielutavoite voitti ympäristövaliokunnan radikaalin ehdotuksen, ja kestävälle metsätaloudelle luodaan järkevä ilmastotilinpito. Venäjän energiasta pyritään irti REPowerEU-ohjelmalla, jolla tavoitellaan myös biokaasun tuotannon tuplaamista, nopeampaa luvitusta sekä tuuli- ja aurinkovoiman lisäämistä.

Biotalouden edelläkävijänä Suomen on otettava myönteisestä muutoksesta kaikki hyöty irti. Uskon ihmisten tukevan ilmastotoimia, jos päätöksillä kurittamisen sijaan kannustetaan vihreään siirtymään.

Unioni on herännyt energiakriisiin, mutta maatalous kaipaa vielä kipeästi toimia. EU:n komissio panttaa edelleen maatalouden kansallisten suunnitelmien hyväksymistä ja luo näin epävarmuutta alalle. Tuottajan asemaa on vahvistettava koko elintarvikeketjun ensimmäisenä ja välttämättömänä osana.

Nykyisillä toimilla ei ole ratkaistu kroonista kannattavuuskriisiä. Uusia tulonlähteitä etsitään muun muassa hiiliviljelystä, jossa meillä onkin vahvaa jalansijaa muun muassa laaja-alaisen nurmiviljelyn myötä. Tärkeintä on, että ruuantuotanto ja kestävä metsänhoito pysyvät edelleen maatalouspolitiikan ja sen rahoituksen keskiössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EU:n asialistalle on noussut huolestuttavia aloitteita maa- ja metsätalouden kilpailukyvyn kannalta. Luonnon ennallistamisessa ja metsäkadon torjunnassa tausta-ajatus on ymmärrettävä, mutta suunniteltu toteutustapa kaventaisi rajusti maaseutuelinkeinojen elintilaa.

Meidän suomalaisten on nähtävä pidemmälle ja alettava vaikuttamaan jo nyt seuraavan vaalikauden ja komission asialistaan. Tavoitteeksi on selkeästi asetettava, että huoltovarmuus ja ruokaturva nousevat unionin ykkösasioiden joukkoon.

Kirjoittaja on kuopiolainen keskustan europarlamentaarikko.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä