Paikallisuutiset

Kainuun ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten koronarokotukset alkuun aikaisintaan helmikuun alussa

Ensimmäiset koronarokotteet saapuvat Kainuuseen vuodenvaihteessa, ja rokottaminen alkaa sote-henkilöstöstä. 70 vuotta täyttäneisiin ja muihin riskiryhmäläisiin rokottaminen etenee aikaisintaan helmikuun alussa.

Kainuuseen on nyt luvattu 3 000 rokoteannosta, joista ensimmäinen tuhannen satsi saapuu vuodenvaihteessa ja rokotukset voidaan aloittaa viimeistään ensimmäisellä viikolla. Toinen vastaavanlainen satsi seuraa pian perässä ja kolmas on luvassa kolmannelle viikolle.

Ensimmäisten erien myötä päästään rokottamaan 1 500 sote-am­mat­ti­lais­ta, jot­ka työs­ken­te­le­vät ko­ro­nakamppailun e­tu­lin­jas­sa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensiksi rokotteet annetaan en­si­hoi­don, kes­kus­sai­raa­lan päi­vys­tyk­sen se­kä te­ho- ja val­von­tao­sas­ton henkilöstölle. Ensimmäisten joukossa rokotteet jaetaan myös ko­ro­na­tes­taus­ta te­ke­vil­le se­kä osal­le avo­hoi­don vas­taa­no­tois­ta ja osas­to- ja hoi­va­pal­ve­lui­den yk­si­köis­tä.

Myö­hem­min saa­pu­villa ro­ko­tu­se­rillä ede­tään mui­den so­te-pal­ve­lui­den hen­ki­lös­töön. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukarin mukaan rokotettava kärkiporukka kattaa soten ja yksityisten palveluntuottajien palveluissa melkein 3 000 henkilöä, joiden jälkeen jää rokotettavaksi vielä matalamman riskin ryhmää.

70 vuotta täyttäneisiin ja muihin riskiryhmäläisiin rokotukset etenevät aikaisintaan helmikuun alussa. Rokotukset alkavat nimenomaan 70 vuotta täyttäneistä sen mukaan, miten rokoteannoksia tulee käytettäväksi.

Muun väestön vuoro on viimeisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En tiedä, onko se kesää vai syksyä, kun sitä porukkaa päästään rokottamaan.

Käy­tet­tä­vä ro­ko­te on EU:n myyn­ti­lu­van joulukuun 21. päivä saa­nut Pfi­zer-Bion­tec­hin ro­ko­te, jo­ka edel­lyt­tää kah­den ro­ko­tean­nok­sen an­ta­mis­ta kol­men vii­kon vä­lein. Ro­kot­tei­den va­ras­toin­ti edel­lyt­tää niin kutsuttua ULT-säi­ly­tys­tä eli al­le 70 miinusasteen läm­pö­ti­laa, jon­ka ka­pa­si­teet­ti on Kainuussa riit­tä­vä.

Ro­kot­tees­sa käy­te­tään RNA-tek­niik­kaa, jos­sa vai­ku­tus pe­rus­tuu vi­ruk­sen pin­tap­ro­teii­nin vas­ta-ai­ne­reak­tioon. Ro­kot­tees­sa ei käy­te­tä itse vi­rus­ta tai sen osia ei­kä sii­tä voi sai­ras­tua Co­vid-19 -tau­tiin.

Ro­ko­te voi he­rät­tää pis­tos­koh­das­sa pai­kal­lis­reak­tion tai lie­viä ohi­me­ne­viä mui­ta oi­rei­ta, ku­ten vä­sy­mys­tä tai läm­mön nou­sua. Kyseiset oireet ovat merk­ki vas­ta-ai­ne­reak­tion käyn­nis­ty­mi­ses­tä ja ne ovat ta­val­li­sia ro­kot­tei­siin liit­ty­viä vaa­rat­to­mia oi­rei­ta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tut­ki­mus­ten mu­kaan kaksi rokotean­nosta an­taa 95 prosentin suo­jan ko­ro­na­vi­rus­ta vas­taan.

Käy­tet­tä­vä ro­ko­te on EU:n myyn­ti­lu­van joulukuun 21. päivä saa­nut Pfi­zer-Bion­tec­hin ro­ko­te, jo­ka edel­lyt­tää kah­den ro­ko­tean­nok­sen an­ta­mis­ta kol­men vii­kon vä­lein.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä