Paikallisuutiset

Kainuun koronaryhmä esittää kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa – maanantaina päiväkohtainen koronatartuntojen ennätys

Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa. Koronaepidemia on pahentunut edelleen, ja viruksen ilmaantuvuus on korkeampi kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana.

Kainuun ilmaantuvuusluku on nyt 98,6. Koronatestejä on otettu viime viikon aikana ennätyksellisen paljon eli kaikkiaan 2 700, joista positiivisia 2,1 prosenttia. Kainuun keskussairaalassa on sairaalahoidossa kaksi koronapotilasta.

Tartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut. Tapauksista voidaan selvittää noin 90 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina Kainuussa todettiin 16 positiivista koronatestitulosta. Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola vahvisti aamupäivällä Kainuun Sanomille , että se on todennettujen koronatartuntojen suurin päiväkohtainen määrä koko pandemian ajalta. Esimerkiksi sunnuntaina uusia tartuntoja todennettiin kuusi.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontui iltapäivällä.– Vaikea nähdä, että ilman kokoontumista rajoittavia päätöksiä epidemian kiihtyminen pysähtyisi. On kuitenkin otettava huomioon, että suurin osa tartunnoista liittyy ihmisten tavalliseen vapaa-ajan viettoon, juhlimiseen, tapaamisiin tai ulkomaan matkailuun. Näitä on erittäin vaikea rajoittaa nykyisillä keinoilla, Erola totesi kokouksen jälkeen lähetetyssä tiedotteessa.

Kokoontumisrajoituksista voidaan määrätä tartuntatautilain 58. pykälän mukaisesti. Yhtä kunta laajemmalle alueelle annettavista rajoituksista päättää aluehallintovirasto.

Ravintolarajoituksista päättää puolestaan valtioneuvosto. Kainuun sote on informoinut tilanteen kehittymisestä myös sosiaali- ja terveysministeriötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina ilmenneistä tartunnansaajista viisi on ollut jo aiemmin karanteenissa. Seitsemän tartuntaa on Kainuuseen ulkomailta saapuneilla, joista osa on ulkomaalaisia ja osa paikallisia.

Koronatartunnalle on voinut altistua Helsinki–Kajaani-lentovuorolla sunnuntaina 25. heinäkuuta kello 10–11.30.

Sote pyytää lennolla olleita hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee. Erola kertoo, että lennolla on ollut mukana useita positiivisen koronatestituloksen saaneita.

Maanantain tartunnoista neljä on Kainuun Prikaatin varusmiehillä. Tartunnat tilastoituvat kotipaikkakuntien mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maakunnan alueen todettiin viikko sitten siirtyneen epidemian kiihtymisvaiheeseen. Viimeisen kahden viikon aikana Kainuussa on tilastoitu noin 90 positiivista koronatestitulosta, joista lähes 70 prosenttia Kajaanissa.

Kainuussa, kuten muuallakin Suomessa, koronatartunnoista suurin osa on tällä hetkellä alle 30-vuotiailla. Ulkomaalaisten osuus tartunnoista on alueella noin 10 prosenttia.

Koronarokotusaikoja on saatavilla hyvin. Esimerkiksi tälle, ensi ja seuraavalle viikolle (viikot 30–32) on yhteensä yli 4 000 uutta rokotusaikaa.

Soten mukaan uusia rokotuksia annetaan nyt saman verran kuin tehosterokotuksia. Rokotusvuorossa ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä 12–15-vuotiaat vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluvat.

Kaikille edellä mainituille ajat Kajaaniin ja Kuhmoon ovat varattavissa Omasote-palvelussa. Muissa kunnissa rokotusvuorossa oleville alaikäisille ajanvaraus tehdään puhelimitse (044 709 3788).

Edit: juttua päivitetty 27.7. klo 19.20 alueellisen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä.

Kainuu

Voimassaolevat ohjeet

Lähikontaktien välttäminen ja riittävän turvavälin pitäminen, kasvomaskin käyttö kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa.

Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen, koronavilkun käyttäminen älypuhelimessa.

Ulkomaanmatkailua suositellaan rajoitettavaksi vain välttämättömään. Kotimaan matkailussa tulee noudattaa varovaisuutta, ja paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa kaikkialla.

Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan lähikontaktien välttämistä ja hygieniakäytäntöjä Juhlat suositellaan järjestämään ensisijassa ulkona.

Yleisötilaisuuksia järjestettäessä edellytetään, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen ministeriön ja THL:n 31.5.2021 antamaa ohjetta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä