Paikallisuutiset

Kajaani edelleen koronan kiihtymisvaiheessa – tilanteessa rauhoittumisen merkkejä

Kajaanin yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista päättää yhtymähallitus. Koordinaatioryhmä seuraa tilannetta ja antaa tarvittaessa suosituksia rajoituksista.

Kainuun koronakoordinaatioryhmän mukaan Kajaanin kaupunki on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta muu Kainuu säilyy perustasolla. Ryhmä oli koolla tiistaina.

Kajaanin koronatilanne on edelleen huono alueellisten ryvästymien vuoksi. Sen sijaan muualla maakunnassa tilanne on hyvä.

Koordinaatioryhmä korostaa, että Kajaaniin suuntautuvaa matkailua ei suositella, mikäli siihen liittyy matkaseurueen ulkopuolisia kontakteja. Samoin Kajaanista suuntautuvaa matkailua muualle ei suositella, mikäli siihen liittyy matkaseurueen ulkopuolisia kontakteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmä korostaa myös, että tulevien yleisötilaisuuksien järjestäjien pitää huolehtia terveysturvallisuudesta niin, että sen toteuttaminen on mahdollista.

Koronan ilmaantuvuus Kainuussa on 51,4 kahden viikon jaksolla, mutta tilanteessa on kuitenkin havaittavissa rauhoittumisen merkkejä.

Positiivisten testien osuus koronatesteistä on 2,1 prosenttia viikolla 25. Vs.pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoo, että tartunnat on saatu pääosin jäljitettyä.

– Tilanne on aika hyvä jäljityksessä eli parempaan suuntaan on menty, Erola kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä ennen juhannusta jäljittäjät eivät olleet saaneet kiinni mahdollisia altistuneita riittävän hyvin.

Kainuussa kirjattiin tiistaina neljä tartuntaa, joista kaksi on Kajaanissa ja kaksi Sotkamossa.

Kainuussa on tällä hetkellä karanteenissa 122 henkilöä. Kajaanilaisista 52,7 prosenttia on rokotettu kerran ja 17,5 prosenttia kahdesti. 80 vuotta täyttäneiden osalta rokotekattavuus kahteen kertaan rokotettujen osalta on yli 80 prosenttia.

Suositukset ovat voimassa 6.7. saakka, jolloin koordinaatiotyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote kehottaa hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä. Ajanvaraus omasote -palvelun kautta tai soittamalla 040 165 0020.

Koronatestin tulosta pitää odottaa kotona. Koronavilkun käyttöä suositellaan edelleen.

Toisin kuin moni luulee, koronakoordinaatioryhmä ei päätä Kajaanin yleisötilaisuuksien sallimisesta tai kieltämisestä vaan päätösvalta on Kainuun soten yhtymähallituksella. Koordinaatioryhmä eli ns. koronanyrkki voi antaa vain suosituksia yhtymähallitukselle, joka voi tehdä yhtä kuntaa koskevia rajoituspäätöksiä. Yhtymähallitus on seuraavan kerran koolla tämän viikon perjantaina.

Laajempaa aluetta, esimerkiksi koko Kainuuta, koskevista rajoituksista päättää puolestaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

– Toki me seuraamme koko ajan, huomenna ja vielä perjantainakin hyvin tiiviisti, mihin tilanne kehittyy. Keskustelimme asiasta tiistaina pitkään, mutta katsottiin, että viime päivinä tilanne on Kajaanissakin saatu hallintaan, tartunnat ovat olleet jo karanteenissa olleilla henkilöillä ja ketjut ovat tunnistettavissa

– Nyt on ollut jopa päiviä, ettei ole tullut uusia tartuntoja, joten koronakoordinaatioryhmä päätti, ettei ole perusteltua tehdä uusia rajoitussuosituksia yhtymähallitukselle, Kainuun sote -kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Koronakoordinaatioryhmässä on mukana Pohjois-Suomen avin edustajia.

– Heidän kanssaan pohditaan sitä kokonaistilannetta. Mutta sen pitäisi olla koko Kainuun alueella sellainen, että jouduttaisiin tekemään rajoituksia. Nyt tämä tilanne koskee vain pientä aluetta eli Kajaania, kaikissa kunnissa ei ole tartuntoja yhtään.

– Tällainen päätös tehtiin, että suositellaan vielä samoja toimenpiteitä kuin nyt, välimatkoja ja lähikontaktien välttämistä.

Tiistain kokouksessa oli mukana myös Kajaanin kaupungin edustajia, joiden kanssa pohdittiin Kajaanin yleisötilaisuuksien järjestämistä.

– Tokihan Kainuun sote tartuntatautiviranomaisena lopulta tekee nämä ehdotukset. Mutta tautitilanteen pitää olla oleellisesti heikentynyt, ennen kuin voidaan tehdä kovin voimakkaita rajoituspäätöksiä, Ahopelto muistuttaa.

Edit. klo 19.45: Juttua jatkettu. Lisätty mm. tieto siitä, että yhtä kuntaa koskevista rajoituksista voi päättää Kainuun soten yhtymähallitus, koko Kainuuta koskevissa rajoituksissa päätäntävalta on Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla. Koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki voi ainoastaan antaa suosituksia esimerkiksi tapahtumien kieltämisestä.

Edit. klo 22.20: Korjattu joitakin kirjoitusvirheitä.

Koronapandemia

Rajoitukset ja suositukset

Kainuun koordinaatioryhmä päätti seuraavista koko Kainuuta koskevista suosituksista koronavirustilanteen hillitsemiseksi:

Maskisuositus on voimassa kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa

Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen

Lähikontaktien välttäminen ja riittävän turvavälin pitäminen

Kajaaniin suuntautuvaa matkailua ei suositella, mikäli siihen liittyy matkaseurueen ulkopuolisia kontakteja

Kajaanista suuntautuvaa matkailua ei suositella, mikäli siihen liittyy matkaseurueen ulkopuolisia kontakteja

Kainuun soten suositus on näiden lisäksi Kajaanin kaupungin alueella, että yleisötilaisuuksia järjestettäessä edellytetään, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta ( https://bit.ly/3zPUyG8 ).

Maskisuositus on voimassa kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä