Paikallisuutiset

Emäntäkoulun tonteille on rakennettu jo infraa. Valokuva otettu 4. lokakuuta. Kuva: Henri Lehikoinen / arkisto

Kajave vastaa Kajawood-elokuvayhtiön sähköväitteisiin — ”En tiedä, onko nyt kyse väärinkäsityksestä vai mistä”

Lue jutusta, kuinka suuren alueen edestä Kajawood Oy:n elokuvastudiot olisivat nielleet sähkötehoa. Sähköyhtiö Kajave Oy:n asiantuntija vastaa elokuvahankeen kaatumista koskeviin sähköväitteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajawood Oy:n mukaan Sotkamoon suunniteltu elokuvatuotantokeskus kaatui muun muassa sähkönsaannin riittämättömyyteen. Yhtiö toivoi emäntäkoulun alueelle 5–15 megawatin tehoista sähkönjakelua.

Sähköyhtiö Kajave Oy:n kehityspäällikkö Jani-Pekka Pantti kertoo Kainuun Sanomille, että yhtiö ei kommentoi yksittäisten asiakkaiden tilanteita tai tietoja suoraan.

Yleisellä tasolla Kajave voisi Pantin mukaan toimittaa Vuokatin, Sotkamon ja entisen emäntäkoulun alueelle varsin hyvin isojakin sähkötehoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajave voisi rakennuttaa alueelle 5–15 megawatin tehoisen sähkönjakeluverkon ja liittymän noin vuoden toimitusajalla, jos jokin asiakas sen luokan sähköliittymän tontilleen tilaisi ja tilauksen kustantaisi.

– Hieman pienemmille tehoille aikataulua voisi jopa tiivistää asiakkaan tarpeen mukaan, Pantti sanoo.

Pantti sanoo, että Kajawood Oy:n kanssa on megawattiluokan sähköntoimituksesta aiemmin keskusteltu, mutta keskusteluista on aikaa.

– En tiedä, onko nyt kyse väärinkäsityksestä vai mistä, Pantti sanoo koskien Kajawood Oy:n väitteitä siitä, että Kajave ei voisi alueelle 5–15 megawatin edestä sähköä rakentaa tai toimittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pantti korostaa, että Kajave ei yleensäkään yhtiönä yksin ota riskiä siitä, että se rakentaisi megawattiluokan liittymiä vain omalla kustannuksellaan millekään tontille.

Pantti toteaa, että Kajave tahtoo yhtiönä lisätä Kainuun elinvoimaisuutta. Suurissa hankkeissa yhtiö tahtoo toimia nopeasti, mutta ennakoivasti.

Hankkeisiin yhtiö ei silti voi lähteä vain Kajaven omalla riskillä investointeja toteuttamaan.

Käytännössä todella isot, pistemäiset liittymät ja sähkötehot ovat sähköverkkoinvestointeina todella arvokkaita. Jos alueella yleisesti on kehitystarve, johon suuria sähkötehoja tarvitaan, on sähköyhtiöllä velvoite kehittää jakeluverkkoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne ovat luonteeltaan erityyppisiä, ja niissä ei ole hukkainvestoinnin riskiä.

Karkeasti ottaen esimerkiksi Vuokatissa sijaitsevalle tontille 10 megawatin liittymä maksaisi noin 600 000 euroa.

Sellainen hanke voi olla esimerkiksi uusi iso kaava-alue, jossa sähköverkon kapasiteetti loppuu jo normaalikokoisten liittymien vuoksi, eikä tarve ole yhdestä toimijasta riippuvainen.

Kajawood Oy:n mukaan peruuntuneet elokuvastudiojärjestelyt olisivat vaatineet emäntäkoulun alueelle 5–15 megawatin sähkönjakelua.

Tarve vertautuu esimerkiksi erittäin suuren teollisuuslaitoksen sähköntarpeeseen.

Sotkamon ja Vuokatin alueella toimivien teollisten toimijoiden sähköntarve ei yhdessäkään liittymässä ylitä yhden megawatin sähkötehoa.

Koko Vuokatin taajaman ja 5 000 asukkaan tarvitsema sähköteho on yhteensä 10 megawatin luokkaa.

– Pienten ja keskisuurten teollisuusliittymien ja kerrostalojen osalta puhutaan sadoista kilowateista. Siihen nähden 10 megawatin sähkötehon tarve on yli kymmenkertainen, Jani Pekka-Pantti vertailee.

Miten Kajawood Oy:n väitteet on otettu Kajave Oy:ssä vastaan?

– Pyrimme kertomaan avoimesti, miten meidän prosessimme yleensä toimii, miten pyrimme mahdollisimman nopeasti näitä (hankkeita) edesauttamaan ja miten alueelle on mahdollista rakentaa ja toimittaa sähköä.

Tavallisesti uuden sähköliittymän tilaus tontille alkaa siitä, että sähköyhtiö keskustelee asiakkaan kanssa tontin ja liittymän sähköntarpeesta. Sitten Kajavella tehdään suunnitelmat valmiiksi ja asiakkaalle tarjoukset liitynnöistä.

– Kun asiakas on valmis toteutukseen, allekirjoitetaan liittymissopimukset. Sen jälkeen tilataan ja toteutetaan rakentamisurakka, Pantti kertoo.

Rakentamisurakan osalta aikatauluja voidaan säätää asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Laitetilaukset ja sähköverkon luvitukset ottavat aina oman aikansa.

Sotkamon tai Vuokatin alueelle ei tällä hetkellä ole yksikään yritys tehnyt tilausta eikä solminut sopimusta 5–15 megawatin luokan uusista sähköliittymistä.

– Vuokatin ja emäntäkoulun alueelle on tehty vain pienempiä, omakotitaloluokan uusia, normaaleja sähköliittymätilauksia, Pantti sanoo.

Omakotitalotontin sähköliittymän kapasiteetti vaihtelee yleensä 16 kilowatista 35 kilowattiin.

Sähköyhtiö Kajave tiedotti maanantaina, että Vuokatin Emäntäkoulun alueen sähköntoimituksen tarpeista on keskusteltu toimijoiden kanssa vuosien varrella useasti.

– Tuolloin, tai sen jälkeen, ei ole noussut esille ongelmia sähköliittymän toimitusajassa, Kajaven tiedotteessa kerrotaan.

– Tarvittaessa kykenemme rakentamaan valmiuden riittävän suurille tehoille jopa vuoden toimitusajalla. Näin suuri sähköteho vaatisi asiakkaalta itseltäkin merkittäviä laitehankintoja ja rakennustöitä, joiden toteuttaminen on harvoin vuodessa edes mahdollista. Rakentaminen ja osa toiminnoista on mahdollista aloittaa vuotta aiemminkin, koska sähkötehot voidaan toteuttaa vaiheittain.

Teollisen mittakaavan sähköliittymät edellyttävät Kajaven mukaan usein merkittäviä verkon rakennustoimenpiteitä, jotka vaativat aikaa.

Rakentaminen sähköverkon vahvistamista varten aloitetaan aina vasta sen jälkeen, kun liittymissopimus asiakkaan kanssa on allekirjoitettu. Näin vältetään Kajaven mukaan turhat investoinnit, jotka muuten koituisivat lopulta muiden siirtoasiakkaiden maksettaviksi.

Kajave kertoo tiedotteessaan, että yhtiö suhtautuu alueen elinvoimaisuutta parantaviin kasvuhankkeisiin positiivisesti ja haluaa edesauttaa niitä.

Edit. 4.11. klo 14: korjattu uutisen alusta virheellinen sana riittävyyteen sanalla riittämättömyyteen.

Edit. 4.11. klo 15.26: lisätty uutisen alkuun Sähköyhtiö Kajave Oy:n kehityspäällikkö Jani-Pekka Pantin haastattelu. Muutettu jutun otsikkoa lisäämällä sitaatti. Lisätty juttuun alarivi eli ingressi.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä