Kolumnit
Kansanedustajan tulee esiintyä arvokkaasti
Kolumni
Kesällä tuli pelatuksi muutamakin Uuno-peli 5- ja 8-vuotiaita vastaan. Samalla tuli opetetuksi vähän hyviä tapoja: Omasta voitosta saa iloita mutta toisen häviöstä ei. Ilkkuminen toisen häviölle ei ole hyvien tapojen mukaista.
Viime viikolla budjettineuvottelujen päätyttyä toimitukseen tuli keskustan kansanedustajien Mikko Kärnän ja Tuomas Kettusen tiedote.
Suora lainaus: "Kyllähän tässä nyt lyötiin kaikenmaailman ilmastofanaatikoille ja elokapinoille luu syvälle kurkkuun."
Pääsin tutuksi kuhmolaisen Tuomas Kettusen kanssa Kuhmossa asuessani. Näihin asti olen pitänyt Tuomas Kettusta hyvin käyttäytyvänä miehenä. Nyt täytyy näköjään muuttaa käsitystä. Tuon tiedotteen muotoilu sisältää mielestäni ilkkumista toisen häviölle (jos se neuvottelutulos sitten edes oli pelkästään toisen osapuolen häviö).
Lukiessani tiedotetta jäin myös miettimään, miten tuollaiset ulostulot vaikuttavat yhteistyöhön hallituksessa keskustan ja vihreiden välillä ja eikö kukaan toppuuttele, jos kansanedustajalla alkaa keulia liikaa?
Mikko Kärnältä on totuttu kuulemaan kärjistettyjä kannanottoja, mutta Kettunen on kansanedustajauransa alussa yllättänyt minut jo monta kertaa. Hän on Hannu Hoskosen, nyt Mikko Kärnän völjyssä allekirjoittanut kansansuosiota kalastelevia aloitteita ja tiedotteita. Saivatpa Hoskonen ja Kettunen varoituksenkin ryhmältään äänestäessään elpymispakettia vastaan.
Olen sen verran vanhanaikainen, että odotan kansanedustajilta sivistynyttä, esimerkillistä ja hyvää käytöstä. Näin on pääasiassa ollutkin tähän asti, mutta nyt tämä ihanne näyttää murenevan.
Ehkä kyse on kansan kosiskelusta seuraavia vaaleja ajatellen. Kansanedustajat toki edustavat eduskunnassa kansan mielipiteitä, mutta minun mielestäni heidän pitää olla enemmän kuin sitä.
Kansanedustajan pitää mielestäni näyttää esimerkkiä siitä, miten käyttäydytään (yhteiskunnallisessa) keskustelussa. Kansanedustajan tehtävä on perehtyä asioihin, kuunnella eri mielipiteitä eikä lähteä höystämään kenties hyvin hatarin pohjatiedoin muodostettuja mielipiteitä. Tarvittaessa hänen pitää myös uskaltaa sanoa jopa omille kannattajilleen, että ei tämä asia nyt ihan näin ole.
Suomen perustuslain mukaan kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Tämä koskee käsittääkseni lähinnä esiintymistä eduskunnassa.
Valtiopäiväjärjestyksessä taas todetaan, että "älköön kukaan käyttäkö loukkaavia, pilkallisia tahi muuten sopimattomia sanoja hallituksesta tahi yksityisistä henkilöistä".