Kotimaa

Koronavilkku-sovellus ladattu jo yli puoli miljoonaa kertaa – näin tartuntaketjuja jäljittävä sovellus toimii

Koronavilkku-sovellus laajentaa altistuneiden seurantaa. Tavoitteena on miljoona suomalaista käyttäjää syyskuun aikana

Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-sovellus tuli ladattavaksi tänään maanantaina, ja iltaan mennessä sovellusta on ladattu jo yli puoli miljoonaa kertaa. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen Ylen tv-uutisissa puoli yhdeksän aikaan maanantai-iltana.

Tämä kaikki sovelluksesta kannattaa tietää:

Miten Koronavilkku toimii?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun käyttäjä on ottanut sovelluksen käyttöön, se voi tunnistaa, milloin kaksi puhelinta on ollut lähellä toisiaan vaadittavan altistumisajan eli 15 minuuttia tai pidempään.

Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen.

Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Koronavilkku-sovelluksen käyttö on ilmaista ja vapaaehtoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi sovellus kannattaa ottaa käyttöön?

Jokainen voi kysyä itseltään: jos olisin altistunut koronavirukselle, haluaisinko tietää sen? Jos vastaus on kyllä, sovellus kannattaa ladata.

– Joudumme todennäköisesti elämään aika pitkään pandemian kanssa. Sovelluksen ansiosta meillä on yksi lisäkeino ehkäistä koronan leviämistä, THL:n johtaja Mika Salminen perustelee.

Loukkaako sovellus yksityisyydensuojaa levittämällä käyttäjän terveystietoja?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronavilkku ei kerro mistä, milloin tai keneltä tartunnan on voinut saada. Tietoja henkilöstä tai laitteen sijainnista ei tallenneta, vaan lähekkäin olevat puhelinlaitteet vaihtavat ainoastaan numerotunnisteet.

– Korostan, että tämä on tietoturvallinen. Jokainen saa itse valita, lähettääkö hän altistumistiedon. Ei tarvitse pelätä paljastavansa, että on se altistaja. Sovellus on anonyymi, Salminen korostaa.

Mistä Koronavilkku-sovelluksen voi ladata?

Sen voi ladata Applen ja Googlen sovelluskaupoista yleisimpiin Applen ja Android-käyttöjärjestelmää käyttäviin puhelimiin. Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin maanantaina, jonka vuoksi se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla. Sovelluksen voi ladata heti koronavilkku.fi-sivustolla olevien latauslinkkien kautta.

Ratkaiseeko Koronavilkku tartuntaketjujen jäljittämiseen liittyvät ongelmat?

Ei. Sovellus helpottaa tartuntojen jäljitystyötä ja auttaa tilanteessa, jossa tartunnan saanut ei tunne tai muista kaikkia tapaamiaan ihmisiä, mutta kysymyksessä on vain lisätyökalu.

– Sovellus on lisä jo olemassa olevien keinojen valikoimaan, mutta se ei korvaa niitä. Jos näitä käytetään yhdessä, sillä on yhteisvaikutus, jolla torjutaan entistä tehokkaammin edipedian leviäminen. Siksi olisi hirveän tärkeää, että mahdollisimman moni ottaisi sovelluksen käyttöön, Salminen vetosi.

– Edelleen tarvitsemme terveydenhuollon henkilöstöä antamaan ohjausta, neuvontaa ja opastusta siinä tilanteessa, kun oma vilkku antaa hälytteen, Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila muistuttaa.

Mobiilisovelluksen lataaminen ja käyttö ei ole läheskään kaikille suomalaisille rutiininomainen toimenpide. Mistä voi saada apua, jos haluaa sovelluksen käyttöön, mutta omat digitaidot eivät riitä?

Koronavilkku.fi-sivustolta löytyy apua sovelluksen asennukseen ja käyttöön. Myös Telia, Elisa ja DNA ovat lupautuneet auttamaan asiakkaitaan asennuksissa.

Juttua päivitetty 31.8. kello 23.11: Lisätty tieto maanantai-illan latausmääristä.

Koronavilkku-sovellus julkaistaan tänään.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä