Paikallisuutiset

Lähes koko Kainuussa käytiin pakkasen puolella perjantain vastaisena yönä

Monen ulkolämpömittari ei noussut Kainuussa perjantaina kovin korkeaksi. Kuva: Eila Kilpeläinen

Juhlakansan kannattaa varautua viikonloppuun lämpimillä vaatteilla, Ilmatieteenlaitos vinkkaa. Viime yönä Kainuussa pysyttiin plusasteiden puolella vain Kajaanin lentokentän mittauspisteellä.

Lauantaina koulunsa päättävät pääsevät juhlimaan suuressa osassa maata poutasäässä. Ulkona juhlivien on kuitenkin hyvä varautua idässä ja Länsi-Lapissa yksittäisiin vesikuuroihin, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Lauantain vastaisena yönä voidaan käydä jälleen vähän pakkasella, mutta päivällä lämpötila kohonnee noin kymmeneen plusasteeseen. Lännenpänä on lämpimämpää, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo arvioi.

Perjantaina kylmintä Kainuussa oli Kuhmon Kalliojoen mittausasemalla, missä lämpötila laski kello yhden aikaan yöllä miinus kahteen asteeseen. Päivällä päästiin 8,4 plusasteeseen, mikä oli päivän lämpimin mittaustulos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolangan Paljakan mittauspisteellä mitattiin kahden senttimetrin lumikertymä ja Paljakassa lämpötila nousi korkeimmillaan viiteen plusasteeseen.

Kajaanin lentokentän mittauspisteellä lämpötila nousi plus 8 asteeseen ja oli Kainuun mittauspisteistä ainoa, missä pysyttiin plussan puolella yön yli. Sotkamon Kuolaniemellä mitattiin 7,8 plusastetta. Vaalan Pelson mittauspisteellä lämpötila oli korkeimmillaan 7,1 astetta ja matalimmillaan 0,8 astettta pakkasella.

Kesäkuu on alkanut ajankohtaan nähden kylmänä. Kolea keli johtuu siitä, että Suomeen on tullut kylmää ilmamassaa, ja pilvipeitteen rakoillessa lämpömittarin lukema valahti perjantain vastaisena yönä hieman pakkasen puolelle niinkin etelässä kuin Lappeenrannassa ja Turussa.

Tällä viikolla mitattiin myös uusi Suomen kesäkuun pakkasennätys. Torstain vastaisena yönä Käsivarren Lapissa Enontekiön Kilpisjärvellä mitattiin Saanatunturin havaintoasemalla yön aikana alimmaksi lämpötilaksi –7,7.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellinen ennätys oli niin ikään Lapista vuodelta 1962. Tuolloin Inarissa Laanilan asemalla mitattiin kesäkuun 3. päivänä –7 astetta.