Kotimaa

Lakiesitys: Lentoyhtiöille velvoite tarkastaa matkustajien negatiivinen koronatesti – Harakan mukaan muitakin lakimuutoksia tulossa

Lentoyhtiöille ja muille kansainvälistä matkustusta tarjoaville saattaa tulla velvoite tarkistaa, onko Suomeen saapuville matkustajille tehty negatiivisen tuloksen osoittava koronavirustesti.

Asia sisältyy maanantaina lausuntokierrokselle lähteneeseen lainmuutosesitykseen. Se koskee liikenteen palveluista annettua lakia.

Esityksen mukaan kuljetusyrityksen olisi tarkistettava matkustajien koronatestitodistus ennen matkan alkamista. Matkustaiille puolestaan tulisi velvollisuus hankkia ja esittää kyseinen todistus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Velvoite koskisi vain tiettyjä lähtö- ja kauttakulkumaita. Niistä päättäisi Traficom, jolle esityksen tekisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kulloisenkin tautitilanteen mukaan.

Ministeri: Yksi kiireellisimmistä asioista

Lakiesitys koskee tilannetta, jossa tarvitaan toimia yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tällä hetkellä kyse on käytännössä vain koronaviruksen aiheuttamasta covid-19 -epidemiasta.

– Hallitus varautuu uuteen pandemia-aaltoon monin toimenpitein, ja lainsäädäntömuutokset ovat yksi keino tässä paletissa. Pidän nyt ehdotettavaa lähtömaatestausta yhtenä kiireellisimmistä asioista, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) valtioneuvoston tiedotteessa.

Hän toteaa lakimuutoksen olevan tarpeen sekä koronaviruksen leviämisen estämiseksi että matkustajien luottamuksen lisäämiseksi. Koronapandemia rasittaa hyvin vakavasti esimerkiksi suomalaista matkailuelikeinoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyseessä väliaikainen muutos

Todistuksen yksityiskohdat määriteltäisiin myähemmin valtioneuvoston asetuksella. Todistusvelvoitteen noudattamista yrityksissä ja kuljetuspalvelujen valvoisivat Traficom ja rajavartiolaitos.

Esityksen mukaan todistusvelvoite ei koskisi Suomen kansalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia tai turvapaikanhakijoita.

Lakimuutos pyritään saamaan voimaan vielä syksyn aikana. Kyseessä olisi tilapäinen muutos, joka olisi voimassa vain ensi vuoden loppuun.

– Valmistelemme parhaillaan myös muita lainsäädäntömuutoksia, jotka lisäävät liikenneviranomaisten toimivaltaa terveysturvallisuuden takaamiseksi, ministeri Harakka huomauttaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka pitää koronatestitodistuksiin velvoittavaa esitystä yhtenä kiireellisimmistä uuteen korona-aaltoon keskittyvistä lakimuutoksista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä