Mielipiteet

Lukijan mielipide: Helteet vaarantavat terveyden

Suomalaiset kokevat kesän kuumaksi, kun lämpötila nousee +26 asteeseen. Terveyshaitat lisääntyvät jo, kun lämpötila ylittää +23–25 astetta. Ilmastonmuutoksen aiheuttama pitkien helleaaltojen lisääntyminen merkitsee riskiä kansanterveydelle. Terveysvaikutukset ovat sitä suurempia, mitä korkeammiksi päivittäiset lämpötilat kohoavat ja mitä pidempään jakso kestää.

Pitkittyvät helleaallot kuormittavat meistä jokaista: uni häiriintyy ja jaksaminen on koetuksella, kun lämpö rasittaa kellon ympäri. Pitkäaikaissairailla, kuten hengityssairailla, oireet lisääntyvät ja sairaus voivat pahentua jo +20 asteessa.

Kesähelteillä iäkkäiden pitkäaikaissairaiden sairaalahoidon tarve ja lääkärin vastaanottokäyntien määrät lisääntyvät. Vuosittain ennenaikaisesti helteisiin menehtyy noin 400 henkilöä terveydenhuollon toimintayksiköissä tai kotonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveydensuojelulain mukaan asunnon, ja ylipäänsä sisätilojen, olosuhteiden tulee olla sellaisia, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa. Asumisterveysasetuksen mukaan kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32 astetta – ikääntyneillä raja on jo 30 astetta. Moni hikoilee sisätiloissa tänäkin kesänä tahtomattaan.

Terveydenhuollon ammattilaisten tietoisuus sääriskien vaikutuksista vaihtelee. Hengitysliitto esittää Sitä on nyt ilmassa -sää- ja ilmastoriskiohjelmassa kunnollisen tuuletuksen ja jäähdytyksen järjestämistä sekä ikääntyneiden että lasten hoito- ja hoivapaikoissa, kun lämpötila ylittää +23 astetta.

Myös sairaaloihin ja terveydenhuollon yksiköihin on saatava asianmukainen viilennys ja varmistettava kaikille suotuisat työskentely-, hoiva- ja asumisolosuhteet.

Ilmastonmuutoksen vähentämisen, sopeutumistoimien ja terveysriskeihin vaikuttamisen aika on nyt. Tarvitsemme helteen terveyshaittoja ehkäisevän suunnitelman ohjaamaan varautumista kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ellemme saa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin varautumisen koordinointia ja resurssointia kuntoon, toimimattomuuden inhimilliset ja kansantaloudelliset kustannukset nousevat liian suuriksi.

Satu Mustonen

erityisasiantuntija

Hengitysliitto

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mervi Puolanne

järjestöjohtaja

Hengitysliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä