Lukijan mielipide: Hoitajien rekrytoinnissa ulkomailta on noudatettava eettisiä pelisääntöjä
Kansainvälinen rekrytointi voi olla osaratkaisu hoitajapulaan edellyttäen, että rekrytoinnit toteutetaan eettisesti.
Kuka tahansa voi rekrytoida sote-alan työvoimaa ulkomailta. Rekrytointiketjussa mukana olevien toimijoiden rekisteröintiä ja valvontaa ei ole. Tämä tarjoaa mahdollisuuden hyväksikäytölle ja mahdollistaa työperäisen hyväksikäytön.
Hyväksikäyttö ilmenee esimerkiksi seuraavilla tavoilla: laittomina rekrytointimaksuina, epämääräisinä työsopimuksina, passien takavarikoimisena, alipalkkauksena, katteettomina lupauksina työnkuvasta ja uhkasakkoina, jotka realisoituvat, jos aikoo vaihtaa työpaikkaa.
Rekrytointiprosessissa on myös lukuisia epäeettisiä käytäntöjä. Yksi suurimmista ongelmista on koulutuksen mitätöiminen eli deskilling. Tämä tarkoittaa sitä, että tulijalta vaaditaan korkeakoulutusta (sairaanhoitaja) mutta Suomessa hänelle on tarjolla hoiva-avustajuus tai opintojen kautta lähihoitajuus. Työnantaja ostaa näin matalalla hoiva-avustajan palkalla enemmän osaamista.
Sote-alan työperäistä hyväksikäyttöä voidaan ehkäistä esimerkiksi rekrytointiketjussa mukana olevien toimijoiden rekisteröinnillä ja valvonnalla, parantamalla työehtojen noudattamisen valvontaa, tiukentamalla rikkeistä annettavia sanktioita, tukemalla työntekijöiden järjestäytymistä ja uudistamalla ja nopeuttamalla työperäisen maahanmuuton lupaprosesseja.
Maahanmuuttajille on myös tarjottava riittävästi kielenopetusta. Riittävä kielitaito turvaa kotoutumisen, ammatillisen osaamisen ja ehkäisee hyväksikäyttöä.
Työnantajalla on vastuu siitä, että koko työyhteisö on mukana rekrytointiprosessissa ja työyhteisö on valmennettu vastaanottamaan tulijat. Työnantaja vastaa myös siitä, että työntekijöillä on riittävä ammatissa tarvittava kielitaito.
Meille saapuvat työntekijät on saatava kotoutumaan ja jäämään, tuntemaan itsensä tervetulleeksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa ilman syrjintää ja hyväksikäyttöä.
Tämä on meidän kaikkien yhteinen asia, sillä kilpailu työvoimasta on maailmanlaajuisesti kovaa. On arvioitu, että maailmassa puuttuu 15 miljoonaa terveydenhuoltoalan työntekijää.
Leena Kaasinen
asiantuntija
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Sari Koivuniemi
kansainvälisten asioiden päällikkö
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy
Kommentit
Jätä kommenttiHyväksikäyttö
28.2.2023 14:22
Hoitajapulahan on maailmanlaajuinen ilmiö. Kuvittelen ainakin, ettei Sambiassakaan ole kauheasti ylimääräisiä sairaanhoitajia jaettavaksi. Nyt kun tuodaan sairaanhoitajia Suomeen tekemään hoiva-avustajien työtä, eihän mitenkään pystytä hyödyntämään sairaanhoitajien tietotaitoja, tai ei ainakaan niille makseta kunnon sairaanhoitajan palkkaa. Samaan aikaan jotkut sairaat sambialaiset jäävät ilman hoitoa… Minun mielestäni se on räikeää hyväksikäyttöä paitsi hoitajia kohtaa myös toista maata kohtaa. Yksilön tasolla tietenkin kuka tahansa sopii mennä mihin tahansa töihin tekemään mitä tahansa, siitä ei ole kyse …
Muiden maiden riistoa
1.3.2023 10:23
Riistämmekö muita maita viemällä sieltä hoitajat pois? Sitä sopii kysyä. Kyllä asia pitäisi ratkaista kotomaisin keinoin.
Asennetta
27.2.2023 18:52
Jos ois mahdollista, niin olisi hyvä saada ensimmäiseksi ns omavalvonta kuntoon näissä työyhteisöissä. Ja ilman erinäisiä seuraamuksia ja pelkoa, koska senhän kuuluisi olla ja joka työntekijän velvollisuus. Vai olenko ymmärtänyt oikein?