Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä

On hyvä, että Natosta nyt keskustellaan avoimemmin kuin koskaan. On päivänselvää, että vain Nato antaa maallemme turvatakuut, ei EU.

Historiasta on mahdollisuus oppia ja nyt tässä turvallisuuspolitiikassa se on todella mahdollista.

Perustelen myönteisen Nato-kantani Suomen historialla toisen maailmansodan ratkaisutaisteluissa Karjalan kannaksella kesäkuussa 1944.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puna-armeijan monikertainen ylivoima oli murskaava ja ratkaiseva läpimurto estettiin useaan otteeseen vain täpärästi. Tässä valtavassa taistelujen paineessa Suomen hallitus päätyi solmimaan Saksan kanssa avunantosopimuksen (="Nato"). Suomi päätti lisäavun turvin taistella ja hankkia paremmat asemat rauhanneuvotteluihin Neuvostoliiton kanssa.

Presidentti Risto Ryti laittoi itsensä peliin, ja Saksa antoi maallemme kovasti kaivattua viljaa ja muun muassa runsaasti panssaritorjuntaseita.

Erityisen merkittävä avun torjuntataisteluun toi lento-osasto Kuhlmey´n hävittäjätoiminta. Ilma-aseen käyttäminen oli psykologiselta merkitykseltään suuri etulinjan taistelijoille. Lento-osasto Kuhlmey´n merkitys tiedustelussa, panssarivaunujen tuhoamisessa ja vihollisen huoltotoiminnan vaikeuttamisessa oli merkittävä.

Saksan aseapu Karjalan Kannaksen torjuntataisteluihin kesällä 1944 vaikutti siis ratkaisevasti torjuntavoiton saavuttamiseen ja Suomen itsenäisyyden pelastamiseen. Lisäksi Suomi torjui omin voimin vielä yhden suurhyökkäyksen Ilomantsissa elokuussa 1944.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä historiallinen tosiasia eli Kannaksen torjuntavoitto, on mielestäni riittävä peruste sille, että Suomen kannattaa liittyä Natoon.

Venäjän aggressiivinen politiikka viime vuosina pienempiä naapurimaitaan kohtaan kertoo siitä, että me tarvitsemme Naton antamaa turvaa.

Putinilla näyttää olevan pakkomielle luoda Neuvostoliitto uudelleen eli alistaa naapurimaita omaan etupiiriinsä. Naton jäsenyys on Suomen kannalta myös rauhan hanke, koska Venäjä kunnioittaa voimaa ja sitä meillä sitten on.

Suomen ei Naton jäsenenä tarvitse kuitenkaan osallistua maailman kriisipesäkkeisiin eikä Suomen tarvitse ottaa ydinaseita alueelleen. Jäsenyyden hintakin on varsin edullinen. Arviot vuosikustannuksista ovat 40-70 miljoonan euron luokkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nämä ovat pikkurahoja verrattuna esimerkiksi siihen, että olemme EU:n nettomaksajia, joka tarkoittaa sitä, että maksamme EU:lle satoja miljoonia vuodessa ja niistä rahoista emme hyödy mitään. Suomi maksoi esimerkiksi vuonna 2020 EU:lle 781 miljoonaa euroa enemmän kuin sai sieltä tuloja.

Jaakko Mikkola

aluevaltuutettu (kd.)

Kuhmo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä