Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kokemusasiantuntija

Olen ammatissani kuunnellut 38 vuotta ihmisten puheita hoitoon pääsystä. Sote-poliitikot alkavat nyt keräillä kansan mielipiteitä. Kainuun soten vuosikertomuksen mukaan vuonna 2020 Kainuun soten toimintakulut olivat 358,3 miljoonaa, henkilöstökulut 197 miljoonaa ja pitkäaikaisten lainojen kasvu 26 miljoonaa.

Voisiko jokin taho selvittää, paljonko kustannuksia syntyy jonotuksen, jonotuksen siirtojen vuoksi?

Kun odottaa ja pelkää oman terveydentilan kehitystä sekä hoitoon pääsyä tai operointia kuukausia ja kun odotusaika on täyttymässä, tuleekin puhelinsoitto tai viesti: Hoitoaikanne siirtyy niin ja niin monta kuukautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voivatko poliitikot edes ajatella kiireensä keskellä ja kun uudet vaalitkin ovat tulossa: Miltä potilaasta tuntuvat tyhjät puheet ja lupaukset nopeasta hoitoon pääsystä?

Selvittämättäkin on selvää, että potilaissa se herättää pelkoja, hätää, harmitusta ja kipuja.

Nyt vihdoinkin on aika irtaantua lillukanvarsikeskusteluista, ja politiikkojen pitää kasvaa suuriin saappaisiin. On keskityttävä täydellä tarmolla uudistamaan toimintoja. Viime valtuustokaudella sote-valtuusto käveli kuntajohtajien näkemysten yli soten johtaja-asiassa. Hallitus jyräsi nurin terveysjohtajan valmistelemat rakenteelliset ratkaisut. Eivätkä menneet putkeen kilpailutustoimetkaan.

Äänestäjät ovat valinneet edustajansa hyvinvointialueen valtuustoon. Poliitikot ovat vapaaehtoisesti asettuneet ehdolle ja kovasti kehuneet osaamistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lupausten mukaan ensivuoden alussa me kansalaiset pääsemme hoitosuunnitelman mukaisesti hoitoon noin viikossa. Kolmen kuukauden odotus ja suomalaisten hampaat hoidetaan kuntoon. Lääkäri- ja hoitajavaje hoidetaan äitiyslomalla olevan sosiaali- ja terveysministerin lupauksen mukaisesti kuntoon.

Politiikoilla on näytön paikka hoitaa terveyspalvelut niin, että kansalaiset saavat palvelut määräajassa.

Hyvinvointijohtajaksi pitää saada huippuammattilainen ja samoin operatiivinen johtoryhmä. Linjaukset tasolle, jolla on edes teoreettinen mahdollisuus hoitaa asiat lakien edellyttämällä tavalla. Yksityinen sektori on kilpailutettava mukaan palveluverkostoon palveluja tuottamaan.

Suomessa terveydenhoito on korkealla tasolla, mikäli kansalainen jaksaa kipujensa kanssa odottaa hoitojonossa omaa vuoroaan, hoitoon päästäkseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivo Kyllönen

Kajaani

Joustavuudella uudessa toimintamallissa tarkoitetaan sitä, että asiakas ei saa tarkkaa hoidon alkamisaikaa vaan tunnin aikaikkunan, jonka sisällä vastaanotto alkaa. Vastaanoton kestokaan ei ole ennalta lyöty lukkoon vaan kerralla voidaan tehdä useita toimenpiteitä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä