Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kovilla arvoilla kylmempää Suomea kohti?

Mikko Polvisen (ps.) vastaus kirjoitukseeni (KS 29.8.) toisti sitä, mitä perussuomalaiset ovat myös valtakunnan tasolla kaataneet erimielisten henkilöiden ja puolueiden päälle.

Politiikkaan kuuluu keskustelu ja kriittiset äänensävyt. Keskustelu ei ole mahdollista, jos kriittisyys nähdään ajojahtina.

Polvinen käytti samoja populistisia keinoja, joita puoluetoimisto toistaa. Vastakkainasettelujen ja uhkakuvien luominen sekä uhriutuminen ovat keinoja, joilla omaa valtaa pyritään syventämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalainen populismi yksinkertaistaa ongelmat maahanmuuttoon, vaikka yhteiskunnassa on käynnissä valtava murros.

Kestävyysvaje on sillä tasolla, että meillä ei ole riittävästi työntekijöitä. Jos maahanmuutto estetään, jäädään me Kainuuseenkin keskenämme sulkemaan valoja.

Olemme kumpikin Polvisen kanssa todenneet, että osa kansalaisista joutuu valitsemaan lääkkeet tai ruuan, keinomme tilanteen parantamiseksi ovat erilaiset.

Mitä jos työntekijä haluaisi asua pienellä paikkakunnalla ja omistaa omakotitalon, mutta alueella ei ole töitä ja aikuiskoulutustuki on lakkautettu?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miten selviytyy varhaiskasvatuksessa työskentelevä, joka altistuu työssä läpi vuoden viruksille, ja ennestään pienistä tuloista nipistetään ensimmäisen sairaspäivän palkka?

Millaiseen kuoppaan joutuu opettaja, jolla on lukuvuoden mittainen määräaikainen työsopimus, kun alle vuoden sopimus ei kerrytä työssäoloehtoa?

Miten käy mielenterveysongelmista kärsivän, joka odottaa eläkepäätöstä karenssissa ja jonka viimeinen oljenkorsi on leikattu sosiaaliturva?

Miten käy kuolemanvaaraa paenneen, joka ei saa töitä rakenteellisen rasismin takia ja 3 kk:n työttömyyden aikaraja täyttyy?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Suhteellinen vaalitapa mahdollistaa nyt hallitusohjelman, jonka takana suurin osa kansasta ei seiso.

Tilanteessa, jossa veropohjaa ja yhteiskunnan turvaverkkoja kevennetään ja luodaan helpotuksia suurituloisille, ei näytä siltä, että näkemys huonommassa osassa olevien tilanteesta olisi päätynyt hallituskirjaan asti. Lisäksi valtionvelka vain jatkaa kasvuaan.

Katujengikeskustelussa nousee usein vertaus Ruotsin tilanteeseen. Ruotsilla on pidempi eriarvoisuuden historia ja vahvempi luokkayhteiskunta näkyy esimerkiksi eriytyneissä asuinalueissa.

Olen samaa mieltä, että katujengien ja rikollisuuden kanssa pitää olla tarkkana. Kuitenkin julkisten palveluiden purkaminen sekä koulutuksen ja hoivan yksityistäminen vain kasvattavat eriarvoisuutta.

Viime vaaleissa perussuomalaiset oli suurin puolue Kainuussa vain Kajaanissa. Muualla titteli meni keskustalle. Kajaanissa kannatus oli 17,58 prosenttia kaikista äänestysikäisistä. Monipuoluejärjestelmässä suurin puolue voi olla vain vajaalla viidesosalla äänestysikäisten äänistä.

Nykyisen hallituksen puolueet saivat näissä vaaleissa vähemmän ääniä (1 529 748) kuin edellisen hallituksen puolueet (1 536 935). Suhteellinen vaalitapa mahdollistaa nyt hallitusohjelman, jonka takana suurin osa kansasta ei seiso.

”Nykyhallituksen politiikka on pelottavaa.

Ennakkoluulot ylittävä ja vastakkainasettelua purkava yhteistyö vaatii rehellistä keskustelua.

Yksi ihminen ei tee puoluetta, mutta ihminen joka on puolueessa, edistää sen politiikkaa. On tärkeää käydä keskustelua julkisesti, että arvot tulevat näkyväksi.

Nykyhallituksen politiikka on pelottavaa. Ne, joiden kyynärpäät eivät kestä enää tönimistä, jäävät auttamatta jalkoihin.

Minä en halua, että Suomeni on niin kylmä.

Karoliina Kuvaja

Kainuun maakuntavaltuutettu,

Kajaanin kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä