Lukijan mielipide: Kuka hyötyy eniten tuulivoimasta?
Kysymys on äärimmäisen tärkeä ja hyvä tässä hetkessä, kun kansainväliset tuulivoimayhtiöt vyöryttävät tuulivoimahankkeitaan pitkin Suomea. Jos yhtiöiden edustajilta kysyt asiasta, tulee pitkä lista ainoastaan hyötyjä.
On totta, että puistoja rakennettaessa hankkeet työllistävät runsaasti esimerkiksi maanrakennustyöntekijöitä. Kuinka moni näistä työntekijöistä onkaan kuitenkaan lopulta paikallinen ja kuinka moni muualta saapuva parakissa asusteleva keikkatyöläinen?
Tuulivoimapuisto työllistää koko elinkaarensa ajan kunnossapidon osaajia, mutta mikään ei takaa, että hekään ovat paikallista väkeä. Usein he ovat tuulivoimapuiston laitteiston toimittajan palkollisia, jotka hoitavat useita yhtiön tuulivoimapuistoja, ollen näin niinikään keikkatyöläisiä.
Tuulivoimapuistojen teitä auki pitävät traktorikuskit sitä vastoin ovat usein paikallista väkeä, mutta muutoin voi todeta, että vaikutus paikalliseen työllisyyteen on varsin vaatimaton.
Talouskurimuksessa vaikeroiville kunnille yhtiöt tarjottelevat muhkeita kiinteistöveropottejaan, mikä onkin osaltaan syy siihen, miksi tuulivoimapuistoja liikoja kyselemättä niin auliisti kuntien alueella kaavoitetaan.
Muhkeita potteja on mahdollisuus saada myös niillä, joiden maille tuulivoimapuistoja suunnitellaan ja lopulta rakennetaan. Aina tämäkään ei kuitenkaan ole selvyys, sillä yhtiöt koittavat luonnollisesti päästä yksittäisten maanomistajien kanssa omalta kannaltaan mahdollisimman edullisiin sopimuksiin. Niille, joiden maille ei tuulivoimapuistoja satu, mutta joiden elämään tuulimyllyt kuitenkin jättävät jälkensä, ei korvata kunnolla mitään.
Suurin hyötyjä paikallisesti onkin ehdottomasti kunta, mutta tosiasiassa suurimpia hyötyjiä ovat kansainväliset tuulivoimayhtiöt, joiden pääkonttoreissa liituraitapukuihin pukeutuneet markkinamiehet taputtavat sikarinpolton välissä karvaisia käsiään yhteen riemuiten helpoista voitoista.
Haluammeko todella antaa luontomme ja elinympäristömme ulkomaisten markkinaherrojen käsiin poskettoman voitontavoittelun välineiksi?
Nämä voitot eivät kuitenkaan esimerkiksi kainuulaista matkailuyrittäjää hyödytä, jos hän on rakentanut toimintansa "sinisten avaroiden vaarojen Kainuun" ja "puhtaan koskemattoman luonnon" ympärille.
"Tuulivoimapuistoja täyteen rakennettujen vaarojen Kainuu" ei ole matkailubrändinä kovinkaan vetovoimaisen oloinen.
Onkin mielestäni välttämätöntä, että kansalaisten, yritysten ja järjestöjen mahdollisuuksia vaikuttaa tuulivoimahankkeisiin tulee vahvistaa lainsäädännössä.
Juha Kortelainen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Hyrynsalmi
Kommentit
Jätä kommenttiJuha2U
28.2.2023 11:58
Nyt on helmikuu ja sähkön hinta alle 4 senttiä, vaikka maan suurin voimalaitos OL3 ei vieläkään edes toimi. Kertoo, että tuulivoima toimii erittäin hyvin ja tuottaa tehokkaasti uusiutuvaa energiaa, mitä me suomalaiset kansana nimenomaan haluamme.
Yrjö Snellman
27.2.2023 12:39
Ja kaiken kukkuraksi tuulisähkö on roska-, ellei peräti paskasähköä kantaverkon pitäjän kannalta. Fingridin sivuilta voi kukin halullinen sielu lueskella sattumasähkön aiheuttamista taajuus- ja muista ongelmista, joiden hallinta on työlästä nykytuotannolla ja ongelmat kasvavat eksponentiaalisesti myllyjen lisääntyisen myötä.
Minkä vuoksi näistä ongelmista ei juurikaan pidetä ääntä, vaikka ne ovat aivan keskeisiä ja niiden syntyminen on helposti jokaisen ”sähkömiehen” ymmärrettävissä? Kuten mainitsin, Fingridin sivuilla ongelmista kerrotaan, mutta kerronnan sävy on maltillinen ja toteava. Itselleni on pläkkiselvää, että asiantuntijoiden suita suitsii pelko työpaikan menettmisestä, mikäli koko paskaisen totuuden pläjäyttäisi pöytään.
Huolestunut
27.2.2023 21:11
Näin ovat asiat, kun toissapäivänä tuulivoimaloiden tuotantoa oli 11 megaa ja nyt taitaa olla 4600 megaa.
ounou
27.2.2023 10:59
Nämä tuulivoimalahankkeet ovat sarjassa ”emäröhlömi”,tosin eipä täällä juuri muuhun pystytäkkään.Tiedotetaanko missään esim. syntyvästä ongelmajätteestä ja terveyshaitoista?!Logiikka on kyllä melko perseellään kiihkotessa luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta!
Pekka Viinikka
27.2.2023 7:06
Kyllähän tuulivoimahankkeesta hyötyy koko kunta. Kun sotepalvelut ovat pois nykyään kunnan budjetista, merkittävä osa kunnan verokertymästä voi muodostua tuulivoimaloiden kiinteistöveroista. Ja kun maanomistajat saavat yhteensä jopa miljoonan vuodessa tuulipuistosta, tämä alkaa näkyä kylillä uutena elinvoimana. On varaa ostaa uudet traktorit, kasvattaa omaa maatalousyrittäjän toimintaa jne. Jos maiseman muututtua jää sata tai tuhat herkkänahkaista turistia tulematta Kainuuseen, niin mikä tämän merkitys on? Pienempi kuin parin tuulivoimalan tuotto seudulle.
Mikroyrittäjä
26.2.2023 23:11
Juha Kortelainen ei ole näköjään huomannut miten halpaa sähkö on tuulisina päivänä. Sitä kautta tuulivoima vaikuttaa jokaisen sähköä käyttävän talouteen. Ilman tuulivoimaa kuukauden sähkölasku olisi huomattavasti suurempi.
Seuraaja
26.2.2023 18:54
Järkevää pohdintaa tuulivoimaloista. Liian vähäinen on niiden elinkaaren aikainen vaikutus paikkakunnan hyvinvointiin. Myös lainsäädäntö on niiden osalta on puutteellinen.
A.Bunker
26.2.2023 11:12
Isojen vesistöjen erämaajärvimaisemat ovat kansallisomaisuuttamme eikä niitä saa antaa kaupantekijäisenä tuulivoimayhtiöille varsinkaan siksi,koska niiden arvoa ei voi edes rahassa määritellä.Etäisyytenä vesistöihin 5km on minimi. Samalle etäisyydelle tuulivoiman maisemahaitan ohella myös meluhaitat yltävät. Melu on erityisen haitallista vähintään 2-3 kilometriin varsinkin tuulen alapuolella ja tilanteessa jossa varsin usein myllyt on sijoitettu liian lähelle toisiaan(minimi 8x roottorin halk).
Koko valtakuntaan pitäisi asettaa asutukseen minimi suojaetäisyys 2 km. Lisäksi pitää tarkastella kuinka paljon olemme valmiita raivaamaan metsäteollisuuden tarvitsemaa metsäpohjaa tuulivoiman ja sen siirtoyhteyksien tieltä. Puhutaan nykytilanteessa kuitenkin jo kymmenistä tuhansista hehtaareista.