Mielipiteet

Lukijan mielipide: Lääkkeiden saatavuushäiriöt hyvä huomoida

Kuten olemme mediasta lukeneet ja osa sen myös itse kokenut, lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet. Vuosikymmenen aikana niiden määrä on kymmenkertaistunut.

Saatavuushäiriöiden syyt ovat moninaiset: kenties pitkään tuotantoketjuun on ilmaantunut yllättävä katkos, tehtaassa on havaittu laatuongelma tai tuotantokapasiteetti ei ole riittävä.

Lääkkeistä ei onneksi ole edelleenkään varsinaisesti pulaa. Apteekkien reseptipuolella on yleensä saatavilla rinnakkaisvalmisteita, johon käytössä oleva valmiste voidaan vaihtaa. Lääkeaine itsessään pysyy tismalleen samana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itsehoidon puolella riittävän farmaseuttisen tilannekartoituksen myötä kyetään usein suosittelemaan vastaavankaltaista valmistetta erilaisella lääkeainemolekyylillä. Useissa itsehoidon lääkekategorioissa on myös rinnakkaisvalmisteita saatavilla.

Niissä poikkeustapauksissa, kun mitään sopivaa vaihtoehtoa ei ole tarjolla, tilanne voi muuttua hyvin hankalaksi. Seuraavia neuvoja seuraamalla tilanteesta selviää helpommalla.

Ensinnäkään koskaan ei tule jättää seuraavan lääke-erän hakemista viime tippaan. Mahdollisen saatavuushäiriön osuessa kohdalle jää enemmän pelivaraa niin itselle, apteekille kuin lääkärillekin asian hoitamiseen. Liian aikaisessa ei tarvitse olla eikä lääkkeiden hamstraamista tule harrastaa. Näin varmistetaan lääkkeiden parempi saatavuus kaikille.

Toisekseen lääkehakupalvelusta (laakehakupalvelu.apteekkariliitto.fi) voi selvitellä käytössä olevan lääkkeen apteekkisaatavuutta koko Suomen tasolla. Useat verkkoapteekit kykenevät tarvittaessa postittamaan valmisteen. Paketti tuskin liikahtaa päivässä, joten riittävä kotivara on oleellista tässäkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmanneksi on hyvä olla tietoinen siitä, mihin on ensisijainen hoitosuhde. Minne otetaan yhteyttä, jos lääkitystä joudutaan pakon edessä muuttamaan? Oikeat puhelinnumerot ja muut yhteydenpitokeinot olisi hyvä selvittää jo etukäteen. Jatkuvaan käyttöön tarkoitettua lääkitystä ei tule omatoimisesti jättää tauolle.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Veli-Matti Surakka

Proviisori, eMBA

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä