Mielipiteet

Lukijan mielipide: Luolakankaan tuulivoimalat ja mikromuovin haitat

Kirjoittaja on huolissaan tuulivoimaloista irtoavista mikromuoveista. Hänen lähettämässään kuvassa näkyy, miten tuulimyllyn pinnoista on irronnut muovinkappaleita. Kuva: Jorma Saukkonen

Pohjan Voima suunnittelee edelleen seitsemää tuulivoimalaa Vuolijoen Luolakankaalle.

Ely-keskus on ottanut kantaa ko. voimaloihin päätelmämuodossa, jossa mainitaan, että haitat ovat kohtalaisia tai niitä ei ole ollenkaan. Todettiin, että rakentamisvaiheessa voi olla hieman hiekkapölyä autojen liikkuessa tiellä.

Kerronpa näistä pölyistä ym. saasteista ja haitoista parilla julkisuuteen tulleella tapauksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syksyllä 2022 selvisi, että Länsi-Jyllannin rantaniityillä laiduntaneilta 180 lehmältä on löytynyt PFAS-aineita niin korkeita pitoisuuksia, ettei nautoja voinut käyttää ihmisten ravinnoksi. (Netistä löytyy lisää tietoa PFAS:sta).

On vahvasti epäilty, että pitoisuudet tulevat Tanskan suurista voimaloista.

Norjassa puolestaan puretaan voimaloita poronhoitoalueilla, koska mm. vasoissa on ilmennyt epämuodostumia.

Miten meidän käy, kun Luolakankaan myllyt ovat pyörineet muutaman vuoden?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuolijoella on liha- ja lypsykarjatiloja, joiden rehut kasvatetaan tuulivoimaloiden vaikutusalueilla.

Voimaloista irtoavat mikromuovit löytävät tiensä myös puutarhaviljelmille, joilla porkkanat, perunat, lantut, kaalit ja muut sekä jopa luomumansikatkin ovat ”tulilinjalla”.

Kysynpä teiltä 28 Kajaanin kaupunginvaltuutetulta, jotka äänestitte kolmen kilometrin suojaetäisyyttä vastaan tuulivoimalan ja asutuksen välille, ettekö uskalla käyttää omaa päätänne päätöksiä tehdessänne?

Vai pitääkö puoluekuri teitä niin ”pihdeissään”, että pitää äänestää omien näkemyksienne vastaisesti? Haluatteko todella vaikuttaa siihen, että meidän Vuolijoen maisemat ja maataloudet tuhoutuvat tuulimyllyistä irtoavien mikromuovien haittojen takia?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näitä ajatuksia tuli mieleen teidän ”saasteettomasta” sähköstä.

Jätelaki sanoo, että muovit on kierrätettävä. Voisi ajatella, että tuulivoimalat todella kierrättävät muovia, joita irtoaa lavoista.

Ensin syövät linnut, kalat, hirvet ja muut eläimet ravintonsa mukana mikromuoveja ja lopuksi me ihmiset, jotka olemme ravintoketjun huipulla.

Jorma Saukkonen

Otanmäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä