Mielipiteet

Lukijan mielipide: Maakuntavero voi ajaa kainuulaisia vihreämpien niittyjen laitamille

Maakuntavero ei tule olemaan kuntien päätettävissä, eikä se periaatteessa ole myöskään kuntavaaliteema.

Mutta verotus on mitä suuremmassa määrin kuntavaaliteema. Maakuntavero on noussut vahvasti esiin valtakunnallisessa kuntavaali keskustelussa ja se tulee vaikuttamaan tulevien valtuustojen ja maakuntien suunnitelmiin.

Maakuntaveroahan ajavat vasemmisto, sdp ja vihreät. Keskusta epäilee, mutta myötäilee. Tällä menolla, millä nykyinen hallitus on laittanut "maan asioita kuntoon", on selvää, että tulopohjaa pitää nostaa ja paljon. Mikä riittää, sitä ei tiedä kukaan. Veronkorotukset eivät siinä auta, eikä riitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos maakuntavero jostain kumman syystä toteutuu, niin kuntien välillä erot kasvavat melkoisesti. Ensinnäkin maakunnille ohjataan kuntien budjeteista 12 %. Valtionveroja kiristetään ja tuottoja jaetaan maakunnille sote palveluiden järjestämiseksi, mutta se ei riitä, joten pitää keksiä maakuntavero ja sille riittävä taso.

Jos veron lähtötaso on esim. 2 %, niin kuin jossain yhteyksissä mainittu, niin Kainuun maakuntavero nousisi 3,7 %:iin.

Valtionvarainministeriön painelaskelmien mukaan osassa maakuntia syntyisi painetta nostaa korottaa veroa, osassa taas laskea, vaikka eroja pienennettäisiin jollain tasausjärjestelmällä.

Valtakunnallisesti suurin ero syntyisi Kainuun ja Itä-Uudenmaan välillä. Ero olisi peräti 2,8 % Itä-Uudenmaan eduksi. Eli siellä maksettaisiin vähemmän maakuntaveroa kuin Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuka haluaa tätä? Vero saattaa ajaa kainuulaisia vihreämpien niittyjen laitamille. Ei kenenkään pidä tulla sanomaan, että kokonaisverotus ei kiristy.

Yksinkertaisella matematiikalla, näin tyhmäkin, voi laskea esimerkiksi Kuhmon kohdan. Nyt kuntavero on 22 %, siitä otetaan maakunnalle 12 %, Kuhmolle jää 10 % kunnalle kuuluvien palveluiden hoitoon. Riittääkö se?

Kuntalainen maksaisi edelleen veroa tulevaisuudessa tuon 12 + 10 + 3,7 %, eli 25,7 %.

Vai meneekö näin, että tuo 12 % sisältää jo tuon 3,7 %?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellisen lisäksi ollaan suunnittelemassa kiinteistöveron nostoa. Onko kunnilla mahdollisuuksia ja uskaltaako ne nostaa verojaan, jotta väki ei äänestä jaloillaan? Tarve ei tule ainakaan vähenemään.

Jaakko Kyllönen,

kuntavaaliehdokas (kok.)Kuhmo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä