Mielipiteet

Kirjoittajan mielestä marjastajilta kannattaisi nyt kysyä, mihin hintaan he olisivat valmiita poimimaan marjoja, eikä nostaa käsiä pystyyn. Kuva: Minka Leppänen

Lukijan mielipide: Marja-alan siirryttävä eettiseen ja reiluun toimintaan

Suomessa on jo vuosikausia ollut marja-alalla vallitsevana käytäntönä ulkomailta ihmisten kuljettaminen poimimaan marjoja Suomeen. Köyhien ulkomaalaisten riistoon ja hyväksikäyttöön perustuva luonnonmarjojen poiminta on vihdoinkin joutunut tarkkaan syyniin, eikä näillä näkymin tänä kesänä ole vastaavanlaiseen poimintaan mahdollisuuksia.

Mediat ovatkin jo harmitelleet, että marjasato jää metsiin ja joudutaan turvautumaan ulkomailta tuotuun marjaan. Muitakin ratkaisuja on.

Nyt on aika marja-alan toimijoiden laskea tarkkaan, millaiset kokonaiskustannukset näistä ulkomaalaisten poimimista marjoista kokonaisuudessaan on muodostunut, kun otetaan huomioon lentoliput, majoitus, kuljetuskalusto ja kulkeminen marjamaille sekä marjoista maksettu hinta niin useille välittäjäportaille kuin ulkomaalaisille poimijoille. Näiden kulujen siirtäminen kotimaiselta poimijalta ostettavan marjan ostohintaan, voisi saada monenkin ahkeran marjastajan myymään poimimansa marjat teollisuuden tarpeisiin. Työttömänkin kannattaisi lähteä marjaretkelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun entistä vähemmän on nuorille tarjolla kesätöitä, voisivat hekin innostua marjan poiminnasta ja näin saataisiin kotimaista alkutuotantoa marja-alalle. Onhan joka kesä uutisoitu muutamista tosi ahkerista nuorista marjanpoimijoista, jotka ovat tonnitolkulla tienanneet marjanpoiminnalla. Myös koululaiset voitaisiin viedä joukolla marjametsään ja näin heitäkin innostaa marjojen keräämiseen, vaikka vain koulun ja kodin tarpeisiin.

Marja-alan olisi nyt mahdollista siirtyä epäeettisestä suuriin määriin perustuvasta toiminnasta laatuun, sillä olen vakuuttunut siitä, että suomalainen harrastajamarjastaja on tottunut poimimaan laadukkaita kypsiä marjoja puhtaista metsistä, ei maanteiden varsilta eikä ojien penkoilta.

Arvelen, että myyntiin tulevat marjat olisivat aiempaa puhtaampiakin, sillä olen muutaman kerran ollut viemässä marjoja myyntiin ja samanaikaisesti on ulkomaalaisia poimijoita (ilmeisesti ohi heidät maahan tuoneen välittäjän) tuoneet ostajalle marjojaan juutti- tai muovisäkeissä, jossa on ollut kaikki eteen tuleva roska metsästä: pikkukiviä, männynkäpyjä, oksienpalasia, sammalta, pölyä ja eri marjoja sekaisin. Koetin jopa vilkuilla, olisiko roskien joukossa ollut myrkyllisiä oravanmarjoja, kielon tai näsiän marjoja, saati sammaleessa eläinten ulosteita. Niitäkin voi joukkoon tulla, kun poimitaan nopeasti haravalla ja otetaan kaikki, mikä eteen tulee.

Minulle on vakuutettu, että marjat siivotaan teollisuudessa hyvin. Kiinnostaisikin tietää, millä keinoin ja kuinka hyvin marjat puhdistetaan, ja onko mahdollista, että myrkyllisiä marjoja tai ulosteita jäisikin puhdistettujen marjojen sekaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotteen laatu on hyvä silloin, kun prosessit ja työvaiheet ovat kunnossa ja marjojen laatu ja maku on käytettäessä hyvä myös jatkojalosteissa. Asiakkaat ovat varmasti halukkaita maksamaan hyvälaatuisista marjatuotteista korkeampaa hintaa, kun tiedetään millaisista olosuhteista teollisuuden käyttämät marjat ovat peräisin.

Suomalaisella marjastajalla on mahdollisuus poimia marjat kaikessa rauhassa puhtain käsin pestyillä marjanpoimureilla puhtaisiin muoviastioihin, toimittaa ehjät ja kohtuullisen roskattomat marjat ostajille, näin varmistetaan myös jatkojalostettujen tuotteiden laatu ja kuluttaja-asiakaskin on marjatuotteista valmis maksamaan aiempaa enemmän.

Marjastajilta kannattaisi nyt kysyä, mihin hintaan he olisivat valmiita poimimaan marjoja, eikä nostaa käsiä pystyyn, kun entisenlainen epäeettinen toiminta ei onnistukaan enää. Myös erilaisia kampanjoita nuorten innostamiseksi marjojen keräämiseen kannattaisi kehitellä.

Eija Irmeli Huotari

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kauppatieteiden tohtori

marjanpoimija

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä