Mielipiteet

Lukijan mielipide: Mennyt mies on historiaa

Kirjoitan tätä Helsingin Vuosaaressa, sivistysakatemian kurssipäivien päätteeksi.

Olen kuullut viisaita puheita ihmisten eriarvoisuudesta pääkaupunkiseudulla ja samalla koen huonovointisuutta siitä, ettei isojen kaupunkien huolien keskellä nähdä omien maakuntiemme miesten tilannetta.

Kainuulainen mies, alueemme asuttavaksi raivanneiden itä- ja pohjois-suomalaisten esi-isiemme poika, ei voi keskimäärin kovin hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä ei tämä koulutusväki täällä tiennyt ennen tätä päivää, koska huomio on muka tärkeämmässä. Otin asian keskusteluun. Nyt tietävät, mitä ajattelen.

Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vauhdittunut keskittämispolitiikka on painanut kainuulaisen miehen inhimillisyyden alemyyntiin.

Hyvän elämän edellytyksiä on kavennettu jatkuvasti. Mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä fyysinen sairastavuus ovat maan korkeinta. Keskipalkka puolestaan matalinta.

Viimeisimpien tilastojen mukaan Kainuussa lähes joka toinen 30-vuotias mies on vailla puolisoa, ihmistä jonka kanssa jakaa tärkein eli elämänsä, perustaa perhe.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun tähän lisätään vielä kainuulaisille tärkeän metsästyksen ja eränkäynnin elämänmuodon halveksunta edellisten hallitusten tahoilta, sanalla sanoen se syö miestä.

Lääkärilehden mukaan alueelliset erot ovat isoja.

Kainuussa turhien menetysten indeksi kertoo, että menetetyt elinvuodet asukasta kohden vuodessa ovat yli 25 prosenttia koko maata huonompi.

Epätasa-arvo on suurta sekä sukupuolten että alueiden välillä. Miesten kohdalla turhia menetyksiä on lähes 2,5-kertaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meneillään on ollut Miesten viikko, jonka tämän vuoden teemana on yksinäinen mies. Viikon tiivistelmänä kuvaillaan yksinäisyyttä seuraavanlaisesti:

”Yksinäisyys koskettaa varmasti meitä kaikkia jossain elämänvaiheessa. Osalle se voi olla hetkittäistä, osalle taas pysyvämpiluonteista.

Yksinäisyys voi olla sosiaalista, emotionaalista, seksuaalista, kaipausta läheisyyteen ja intiimiin kontaktiin tai jopa kroonista.

Yksinäinen mies ei ole välttämättä yksin. Yksinäisyyttä voi koikea osana jotain yhteisöä, parisuhteessa tai jopa isänä. Yhteys puuttuu.

Miehen yksinäisyys voi lisätä eristäytyneisyyttä ja tyytymättömyyttä. Siihen liitetyt terveysriskit ovat verrattavissa tupakointiin ja ylipainoon. Yksinäisyydellä tiedetään olevan yhteys myös suurempaan kuolleisuuteen.”

Karua kertomaa liian usean miehen elämästä.

Suuria etelän kaupunkeja palvelevalla keskittämispolitiikalla on hinta, joka Kainuusta päin katsottuna on lähes ihmisoikeuksia loukkaavaa.

Yksinäinen mies -teeman keskellä olisi korkea aika pysähtyä ajattelemaan sitä, miten tähän on tultu ja miten tästä eteenpäin.

Kainuulainen mies sanoo usein minulle, että tämä on paras maakunta asua ja kotikuntani on paras paikka elää, en täältä lähde mihinkään.

Kotikunta ja maakuntarakkaus on syvässä ja isovanhempiemme perintöä vaalitaan. Tunnen lajin luonteen, koska ajattelen samoin.

Nyt miesten viikon kunniaksi on otettava lakki päästä ja kohotettava mieltämme.

Elämme suurta geopoliittista muutosta Nato-jäsenyyden ja Venäjän hyökkäyssodan takia.

Maailman katseet kääntyvät meihin, Euroopan itärajalle. On aika tuntea oma arvomme koko maailman polttopisteen asukkaina, idän ja lännen välisen rautaesiriipun varjossa. Tärkeänä osana maakuntayhteisöämme. Isänmaamme peruspilarina ja turvallisuuden alueellisena lukkona koko Euroopalle.

Kainuulainen mies ei ole mennyt mies - se tekee tässä ajassa historiaa.

Mikko Polvinen

kansanedustaja (ps.)

Kuhmo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä