Mielipiteet

Kirjoittaja pohtii kirjoituksessaan, mikä muuttuu, kun Alexander Stubb seuraa presidenttinä Sauli Niinistöä. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto

Lukijan mielipide: Mikä muuttuu, kun Niinistö vaihtui Stubbiin?

Nato-Suomen ylipäällikkönä toimiva reservin kapteeni Sauli Niinistö poistui ja tilalle ponnahti reservin korpraali Alexander Stubb.

Presidentin viranhaltijan ikä nuortui kahdellakymmenellä vuodella ja samalla medialle suunnatut "savolaistyyliset" Niinistön pohdinnat jäivät historiaan.

Virkaanastujaisissa Stubb kertoi Suomen olevan kokoaan suurempi toimija maailmassa, ja maamme ulko- sekä turvallisuuspolitiikan perustuvan realismiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheessaan Stubb vahvisti sen tosiasian, jonka varassa Suomi on toiminut reilut 100 vuotta säilyttäen itsenäisyytensä. Realismiin perustui myös kylmän sodan vuosien "suomettuminen", jolloin maatamme varjosti suuren karhun syleily ja kaksipäisen kotkan siipien havina.

Huippuesimerkki realismin toteumasta oli UKK:n johdolla Helsingissä toteutunut Etykin huippukokous vuonna 1975, jonka seurauksena idän ja lännen välinen rautaesirippu repesi.

Eli Stubbin avauspuheen maininta "Suomi on kokoaan suurempi toimija" perustui Etykin toteumaan.

Stubb totesi myös presidentin seisovan aina edeltäjänsä harteilla, ja kykenevänsä tiukan paikan tullen tekemään vaikeitakin päätöksiä maamme turvallisuuden eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi hän määritteli ulko- ja turvallisuuspolitiikan muuttuvan ”arvopohjaiseksi realismiksi", ja heitti samalla Niinistön aikaisen "vakauspolitiikan" vesakkoon.

Vaalipuheissaan Stubb kieltäytyi vastaamasta Putinilta tulevaan mahdolliseen "onnittelupuheluun", ja tiedotustilaisuudessaan hän syytti Venäjän johtoa Aleksei Navalnyin murhasta.

Minkälaista perustaa tällaiset kannanotot rakentavat mahdolliselle tulevaisuuden yhteistyölle idän suuntaan?

Stubbilta irtoaa kovat puheet, mutta näytöt aiemmistakin ovat keveitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aulis Korhonen

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä