Lukijan mielipide: Palvelut sopeutettava vähenevään väestöön
Perustin vuonna 1984 Kainuun Kuntohieronta yrityksen, toiminta-alueena Kainuu. Yritys tarjosi hierontapalvelut ja neuvontaa liikuntaan liittyvissä asioissa. Asukkaita Kainuussa oli tuolloin himpun verran alle 95 000 henkilöä.
Nopeasti tajusi, että Kainuun väkiluku vähenee reippaasti. Se edellytti aktiivisuutta tulevaisuuden päätöksentekoon.
Lähdin politiikkaan hakemaan ratkaisuja muutokselle. Nopeasti tajusin, että politiikan ympyröissä puheet, lupaukset ja todellisuus eivät kohtaa. Mitä kovemmat lupaukset, sitä pienemmät teot. Mielikuvien luominen johtaa äänestäjän harhaan.
Ratkaisuja etsivät poliitikot leimataan. Kylä-, työporukoiden ja oman edun politikointi ovat aina läsnä. Yksikään valtuusto ei ota todellista vastuuta, mennään siitä, missä aita on matalin.
Vuosien 1985-2022 aikana väestö väheni Kainuussa noin 25 000 henkilöllä. Nykyisten Perussuomalaisten aloitteet Kajaanissa eivät kehitystä pysäytä tai helpota.
Väestöpolitiikan ratkaisut tehdään paikallisella tasolla, sitä ei ohjailla puoluepoliittisesti Helsingistä. Kainuussa tehotonta, kaikkien ryhmien puolue politikointia, on nähty jo aivan tarpeeksi.
Kainuussa on palvelujen käyttäjien määrä vähentynyt kyseisenä ajanjaksona tuon asukasmäärän verran. Poliitikkojen tehtävä on hoitaa saadulla valtakirjalla vastuullisesti yhteisiä asioita.
On täysin oikeutettua kysyä: Miten ovat Kainuun kunta- ja maakunta päättäjät onnistuneet tehtävissään? Käytetäänkö verorahat tehokkaasti palvelutarpeen tyydyttämiseen? Onko valtakoneisto sopeutettu jatkuvasti pieneneviin asukas määriin?
Tulevaisuuden aluetaloudessa on vahva, kilpailukykyinen, yksityinen sektori. Poliittinen hallinto on muutoksen keskellä hereillä ja päättää järkevistä muutoksista. Kansalaisten aktiivisuutta arvostetaan. Energiapolitiikalla turvataan kansalaisten ostovoimaa, järkevästi tuotettuna se on myös pitovoimaa. Luonnonvaroja käytetään järkevästi kansalaisten hyvinvointiin ja huu-haa-politikointi jääköön omaan arvoonsa.
Ihmisten elämää ärsyttävät viranhaltijoiden ajamat naivistiset säännöt, niitä pitää vähentää. Veronmaksajaa ei huudeta apuun kaikkiin julkisen sektorin kotkotuksiin.
Kainuussa hallinnollinen liittoutuminen ei toteudu. Toivon näkeväni päivän, kun Kajaani ja Sotkamo on hallinnollinen kokonaisuus. Jään odottamaan sitä.
Toivo Kyllönen
entinen poliitikko
Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiEi päättömälle keskittämiselle
23.2.2023 9:13
Toisella puolella väestön vähenemisessä on myös väestön ikääntyminen ja elinajan piteneminen. Yhä enemmän on niitä, jotka tarvivat apua jopa vuosien ajan jo ihan elossa pysymiseen. Palvelut pitää sopeuttaa myös siihen. Tarvitaan vuodeosastopaikkoja ja myös ensihoitoa tai jotain muuta tekemään kotona arvion hoidon tarpeesta ja toimittamaan ihmisen saamaan sekä hänen tarvitsemaa, että ihmisarvolle kuuluvaa hoitoa. Vaihtoehtoja kannattaa puntaroida. Samaan hengenvetoon täytyy vielä sanoa, että hiilineutraaliutta ei varmasti edistä loputon keskittäminenkään. Jos kymmenet tai jopa sadat ihmiset päivittäin painelee hammashoitoon Sotkamoon, niin tulee siinä pikkuisen päästöjä ja pienituloista varsinkin koitellaan. Julkisia kun kulkee aika harvoin. Puhumattakaan ajan menetyksestä. Aika on rahaa sanotaan. Saattaa jäädä legot hoidattamatta vielä useammalla…
Raha ratkaisee kaiken
22.2.2023 15:24
Sama turhautunut mantra toistuu edelleen. Valtion ja kuntien toimilla on loppujen lopuksi yllättävän vähän merkitystä. Elinkeinoelämän ja yritysten toiminta kattaa suurimman vastuun yhteiskunnan eri toiminnoista. Esim. valtion menotalous on vain 30 % BKT:sta. Kaikenikäisten ihmisten omat päätökset, työ ja tekemiset ratkaisee yhteiskunnan hyvinvoinnin.
Suojatyöpaikat vähemmäksi
22.2.2023 17:18
Vähentämällä kuntien ja valtion virkamiesten määrää voidaan keventää verotusta. Nämä henkilöt jotka vapautuvat viroistaan voivat hakeutua siivoojiksi, lähihoitajiksi, hitsareiksi jne.
Näin se on
22.2.2023 10:18
Vuosien 1985-2022 aikana väestön vähenemisestä Kainuussa suurimmassa vastuussa ovat puolueista keskusta ja vasemmistoliitto.