Mielipiteet

Kirjoittajan mielestä Suomen petopolitiikan hoitaminen on epäonnistunut täysin. Kuvan susi kuvattu Ranuan eläinpuistossa. Kuva: Eila Kilpeläinen

Lukijan mielipide: Petopolitiikan epäonnistumisen syyt ja seuraukset

Salakaadot eivät yllättäneet. Positiivista oli, että poliisi selvitti salakaatoepisodin metsästäjien motiivit ja syyt, ja ne eivät allekirjoittanutta yllättäneet.

Rangaistuksia koventamalla ei perussyitä pystytä poistamaan. Ongelmat eivät katoa minnekään, eivätkä tulevatkaan salakaadot poistu tämän tapauksen selvittämisen seurauksena.

Julkaisin jo vuonna 2014 suurpeto-ongelmista kirjan nimeltään Rikollinen metsästäjä. Suomen petopolitiikan hoitaminen on epäonnistunut täysin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On nähtävissä riista-alan virkamiesten ja viranomaisten sekä ministeriön suuri hämmennys ja pelkotila luonnonsuojelu tahoja kohtaan, ja sitä vastoin Metsästäjäliiton vähättely kannanhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) tulisi ottaa vahvempi rooli puolustaessaan maanviljelijöitä. Ei ole karjankasvattajien tehtävänä pitää susia aitojen ulkopuolella.

Jokainen kaupunkilainen, viranomainen, virkamies, kansanedustaja ja ministeriöiden henkilöstö voi kuvitella omalla kohdallaan palkansaajana, jos kuukauden viimeinen päivä ilmoitetaan palkan viivästymisestä tai palkan pienentämisestä, kuten olemme hyvin nähneet karjankasvattajien kohdalla.

Mitään pientä korjausliikettä ei pystytä enää tekemään Suomessa. Täällä on nyt käynnissä siedätyshoito, eli odotetaan nöyrän Suomen kansan oppivan tulemaan toimeen, vaikka se kaventaa maaseudun ihmisten elintasoa, harrastusmahdollisuuksia ja maaseudun asumisen edellytyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Direktiivimuutoksen tekemisen suurin haaste on maa- ja metsätalousministeriön, riistakeskuksen, riistaneuvostojen ja riistanhoitoyhdistysten taloudellinen ja juridinen kytkös.

Olen saanut puhelinsoittoja riistaneuvoston jäseniltä, että riistaneuvostot ovat varsinaisia kahvikuppikerhoja vailla merkitystä ja valtaa.

On myös eettisesti ja juridisesti erikoista, että yksi ja sama henkilö istuu Metsästäjäliitossa, riistanhoitoyhdistyksessä, riistaneuvostossa ja maaseutuasiamiehenä. Kenen asiaa siis ajat petoasioissa, kenen suulla puhut?

Takavuosien riista-alan uudistus ei edennyt loppuun asti. Metsästäjien etujärjestön tulisi ottaa suurempi rooli metsästäjien edunvalvonnassa, kuten on Ruotsissa tapahtunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt Ylä-Savon suuren salakaatoepisodin seurauksena epäonnistunutta suurpetopolitiikkaa yritetään korjata (pestä kasvoja) vahtimalla kaikkia metsästäjiä kasvattamalla erävalvojien valtaoikeuksia.

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain, metsästyslain 89 §:n ja kalastuslain 108 §:n muuttamisesta kuuluu seuraavasti: Pykälän 1 momentin sääntelyä muutettaisiin siten, että viranomaisella olisi mahdollisuus myös henkilön kulkuneuvon ja mukana olevien tavaroiden, kuten esimerkiksi repun tai laukun tarkastamiseen.

Hyväksyvätkö metsästäjät tämän pykälän 1. momentin todellisuudessa?

Asko Lampinen

kirjailija

SML Oulun piirin toiminnanjohtaja vuosina 2010-2015

Muhos

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä