Mielipiteet

Lukijan mielipide: Pidetään Kainuu vireänä!

Vielä hetki sitten Kainuuta kiusasi työttömyys, nyt ollaan jo uuden ongelman äärellä; meillä on huutava pula osaavasta työvoimasta, mikä vaikeuttaa jo nyt eri organisaatioiden toimintaa. Ellei asiaan reagoida vahvasti, tämä osaajapula tulee heikentämään merkittävästi elinvoimaamme.

Raimo Piirainen avasi (KS 14.10.) tämän hallituskauden aikana vahvistunutta työllisyyttä ja te-palveluiden siirtymistä kunnille, mikä tuonee sitä paikallista viisautta, millä saadaan tekijöitä ja työpaikkoja kohtaamaan. Tärkeää olisi tarkastella työtehtävien mielekkyyttä ja myöskin sitä palkkausta, jotta työpaikkojen pito- ja vetovoimaisuus saadaan kasvamaan.

Haasteena Kainuussa on se, että korkeakoulutetulle ei aina löydy koulutusta vastaavaa työtä. Täällä voitaisiin ajatella isosti ja miettiä, voiko jollain pienellä lisäkoulutuksella tai perehdytyksellä saada hieman erilaisen koulutuksen omaava henkilö kiinni työtehtävään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helena Aaltonen otti kantaa yliopistokoulutuksen tarpeesta Kainuussa (KS 15.10). Tässäkin meillä on mahdollisuus ajatella isosti ja saada aikaan se meille sopiva malli. Olisi hyvä, jos osa nuorista pystyisikin tekemään ne yliopisto-opinnot muuttamatta pois täältä ja mahdollisuus opiskella aikuisena helpottuisi.

Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Korona toi tullessaan etäopinnot ja muutamalla yksittäisellä käynnillä kampuksella pystyi opiskelemaan jokseenkin täyspainotteisesti ja saamaan opintopisteitä siinä missä lähiopetuksessakin.

Nyt vanhaan paluun jälkeen opintojen suorittamisen tahti tämmöisellä keski-ikäisellä äiti-ihmisellä on hidastunut tuntuvasti, kehnojen liikenneyhteyksien ja korkean polttoaineen hinnan vuoksi on varsin haasteellista ravata Kuhmosta pitäen Kuopiossa.

En nyt sentään tässä ole ehdottamassa, että kaikki opetus etämuotoon vietäisiin, mutta tämä on vahva viesti siitä, että luovat ratkaisut ovat mahdollisia. Kuhmon Taitotehdas on hyvä esimerkki siitä, miten saadaan melkein minkä tahansa ammatin opiskelu siirrettyä tänne syrjäseudulle. Toivon, että tämmöistä toimintaa saadaan kasvatettua ja mukaan saataisiin myös ne yliopisto-opinnot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riikka Seppänen

Kuhmon kaupungin valtuuston II varapuheenjohtaja

aluevaltuutettu

eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä