Mielipiteet

Lukijan mielipide: Säännölliset mielenterveystarkastukset Kainuun kouluihin

Mielenterveys on noussut otsikoihin viime aikoina lukuisia kertoja, eikä syyttä: useat tutkimukset ovat osoittaneet, että 20–25 prosenttia nuorista kärsii erinäisistä mielenterveydenhäiriöistä.

Myös koronapandemia on kiihdyttänyt näiden ongelmien kasvua.

Tästä huolimatta mielenterveys on keskustelunaiheena yhä tabu ja sen elämänmittainen seuranta ja hoito eivät tunnu saavan samalla tavalla huomiota kuin fyysisestä terveydestä huolehtiminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näistä asioista keskusteltiin maakunnallisten nuorisovaltuustojen MAHKU21-tapahtumassa Joensuussa.

Me maakuntien nuoret vaadimmekin, että perinteisten kouluterveystarkastusten rinnalle tuodaan säännölliset mielenterveystarkastukset, joissa nuorten on mahdollista käsitellä henkistä kasvuaan ja mielenhyvinvointinsa tasoa turvallisen alan ammattilaisen kanssa.

Nämä tarkastukset auttaisivat seulomaan muun muassa Suomen yleisimpiin sairauksiin kuuluvia masennusta ja ahdistusta entistä aikaisemmassa vaiheessa, mutta ne myös poistaisivat stigmaa mielenterveysasioista puhumisen ympäriltä.

Kun mielenterveyteen liittyvistä asioista puhuminen ja saatavilla olevat avun muodot ovat jokaiselle tuttuja, on myös avun hakemisen kynnys hankalassa hetkessä paljon pienempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

20–25 prosenttia nuorista kärsii erinäisistä mielenterveydenhäiriöistä.

Tarkkailemme läpi ikämme pituuttamme, painoamme, näköämme, kuuloamme ja fyysistä suorituskykyämme.

Samalla tavalla meidän tulee myös seurata tarkalla silmällä mielenhyvinvointimme tilannetta, vaikka varsinaisia ongelmia ei olisikaan vielä ilmennyt.

Tämä takaa sen, että voimme havaita ongelmat ajoissa sekä reagoida niihin aikaista tehokkaammin.

Varhainen puuttuminen mielenterveysongelmiin on koko kansantalouden etu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenterveyden häiriöistä koituu Suomelle kustannuksia arviolta noin 11 miljardia euroa vuodessa, valtioneuvoston vuonna 2018 tekemän selvityksen samalla osoittaessa, että jokainen masennuksen ja ahdistuksen hoitoon suunnattu euro palauttaa hyötynsä 15 vuoden kuluessa 3,3–5,7-kertaisena.

Näiden lukujen valossa onkin selvää, että mielenterveydenongelmien ehkäisyyn tehdyt investoinnit ovat todellakin välttämättömiä pahoinvoinnin ja kärsimyksen minimoimisen lisäksi myös kansantaloutemme tasapainottamiseksi.

On aika lopettaa nuorten mielenterveysongelmien katsominen sormien läpi.

Olipa kyse sitten terapiatakuun turvaamisesta, palvelujen tuomisesta lähemmäksi käyttäjiä tai mielenterveystarkastusten toteutuksesta, maksavat siihen sijoitetut eurot itsensä takaisin jopa miljardeissa.

On viimein aika lopettaa nuorten mielenterveysongelmien katsominen sormien läpi. Kun hyvinvointialueet saapuvat, pidetään huolta, että ne ovat todellakin nimensä veroisia ja takaavat sen, ettei kenenkään nuoren mielen hyvinvointi jää vaille ansaitsemaansa huomiota.

Kajaanin nuorisovaltuusto

Kainuun maakunnallinen

nuorisovaltuusto

Kun hyvinvointialueet saapuvat, pidetään huolta, että ne ovat todellakin nimensä veroisia ja takaavat sen, ettei kenenkään nuoren mielen hyvinvointi jää vaille ansaitsemaansa huomiota, vaativat yhteisessä kirjoituksessaan Kajaanin nuorisovaltuusto ja Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä