Mielipiteet

Lukijan mielipide: Soten Maakunnan Loisteessa

Raili Myllylä toteaa Kainuun Sanomissa (2.11.) "Syy (Kajaven) siirtohintojen korkeuteen on sama kuin soten puolella."

En voi ymmärtää vertausta. Kajave toimii monopolimarkkinoilla täysin kapitalistisin periaattein ja ryöstää asiakkaitaan lain sallimissa rajoissa. Soten kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Sote toimii täysin eri toimialueella, jossa on raskaat lain edellyttämät velvoitteet ja rahoitus täysin eri kuin monopoliasemassa toimivan Kajaven. Siellä laki määrittää voiton pääoman mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaven on järkevää nostaa pääomaa voidakseen maksimoida voittonsa. Se tapahtuu ryöstämällä asiakkaita monopoliasemassa. Tämä on yksinkertaista hommaa. Kannattaa keskittyä voiton maksimointiin eikä tehokkaimpaan toimintatapaan.

Tätä törkeää julkisesti omistetun yhtiön toimintatapaa on valjastettu puolustamaan vasemmistoliiton Raili Myllylä. Näin kannattaa julkisen kapitalistin toimia – saadaan kansa hiljaiseksi.

Noinhan sitä saattaa käydä, kun ei aina tiedä edustaako sotea, Loistetta vai Maakuntaa. Ei enää muista, kenen puurokattilalla tässä nyt on.

Matti Mularin ja Raimo Piiraisen kirjoitukset olivat aiheellisia ja hyvin perusteltuja. On varsin huomiota herättävää, että Loisteen hallituksen jäsen kertoo suoraan, ettei osaa kertoa, mikä on yrityksen tuoton tavoite. Ei tiedä edes, kuinka paljon kansaa voisi rosvota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mieleeni tulee muutaman vuoden takaa syksyltä 2017 soten hallituksen kokous, missä sote olisi ajettu Osuuskauppa Maakunnan takuumieheksi toteuttamaan Raatihuoneen kiinteistön rakennusurakka. Esillä oli vain Maakunnan tarjous 4000 m2:n vuokraamisesta sotelle perhekeskukselle ja maan alle satakunta autopaikkaa henkilöstölle.

Se oli Maakunnan puolesta hyvin hoidettu ja ajoitettu. Kun uusi hallitus kokoontui, niin ajateltiin sen menevän läpi kerta rysäyksellä kokemattomille hallitusjäsenille. Ei mennyt. Soten johtajalle olisi esityksessä annettu täydet valtuudet hoitaa asia. Piti jo laskea tarkkaan onko hallitus enää päätösvaltainen, kun jäävit lähtivät Myllylää myöten ja joutuivat ulos päätöksestä.

Mietin sillon, kukahan tässä milläkin pallilla istuu.

Todellisuudessa emme edes voi tietää, kuinka paljon me kainuulaiset maksamme Kajaven ryöstösiirtohinnoissa Loisteen kannattamatonta sähkönmyyntiä. Näyttää siltä, ettei hallituksen jäsenille näin vaikeaa kysymystä kannata edes esittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitten sitä ollaan ymmärtävinään köyhiä ja kipeitä soten hallituksessa ja heitä pitäisi kaikin tavoin tukea, mutta toisaalta ollaan juuri heitä ryöstämässä milloin missäkin Loistavassa Maakunnan sotessa.

Hannu Suutari

Kainuun soten yhtymähallituksen jäsen (kok.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä