Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tarvitaan uusia keinoja työuranaikaiseen oppimiseen – koulutusetu toimisi kuin virike-etu

Hallitus hakee uusia keinoja edistää työuranaikaista oppimista nyt, kun aikuiskoulutustuki lakkautetaan. Aikuiskoulutustuen haasteena on ollut, ettei se ole kohdentunut kovin hyvin niille, joiden työmarkkina-asema on hauras tai koulutustaso matala.

Asiaa selvittänyt työryhmä ehdottaakin nyt tilalle opintotukeen tai opintolainaan perustuvaa tukea. Joillekin laina voi olla toimiva tapa rahoittaa opiskeluaan, mutta pelkästään sen varaan ei kannata laskea tilanteessa, jossa yrityksissä on jatkuvasti paheneva pula osaavasta työvoimasta.

Ihmiset ovat työurallaan hyvin moninaisissa tilanteissa, eikä yksi keino edistää opiskelua sovi kaikille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkossakin ansiotasoon perustuvaa tukea pitäisi voida myöntää ihmisille, joilla on erityinen koulutustarve ja sirpaleinen työhistoria. Opiskelun pitäisi tapahtua ensisijaisesti työn ohella tai työvaltaisesti, ja suuntautua työvoimapula-aloille. Tämä olisi huomattavasti edullisempaa rahoittaa kuin nyt poistuva aikuiskoulutustuki ja lisäksi se kohdistuisi paremmin.

Koulutusetu kannustaisi työntekijöitä opiskelemaan uutta ja työnantajia tukemaan tätä rahallisesti

Ehdotan myös, että käyttöön otettaisiin uusi virike-edun kaltainen koulutusetu. Koulutusetu kannustaisi työntekijöitä opiskelemaan uutta ja työnantajia tukemaan tätä rahallisesti. Etua voisi käyttää yksittäisten kurssien ja pienten osaamiskokonaisuuksien suorittamiseen työn ohella.

Edun tarjoaminen olisi työnantajalle vapaaehtoista ja työntekijä saisi itse päättää, mitä opiskelee.

On oikeastaan aika nurinkurista, että nykyään työnantaja pystyy tukemaan verottomasti työntekijän teatterivisiittejä, hierontakäyntejä ja lounastamista – mutta ei omaehtoista opiskelua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jäsenyrityksille tekemämme kyselyn perusteella osaava työvoima on yrityksille niiden merkittävin kilpailuetu.

Jotta tästä kilpailuedusta pystytään pitämään kiinni, on ihan ensiarvoisen tärkeää, että monipuolisia mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen on myös tulevaisuudessa.

Suvi Pulkkinen

johtava asiantuntija

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskuskauppakamari

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä