Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tehoisku ei korvaa Liikkuvan poliisin päivittäistä valvontaa

Harvoin olen Pentti Kettusen (ps) kanssa hänen mielipidekirjoituksistaan ( KS 13.8.) samaa mieltä. Nyt kerrankin olen sitä.

Olen itsekin pitänyt alusta alkaen Liikkuvan poliisin (LP) lakkauttamista virheenä. Sanoin sen aikanaan eri keskusteluissa julkisestikin. Vuosien saatossa tulleiden kokemuksieni jälkeenkään en ole joutunut tarkistamaan tuota näkemystäni.

Myös Valtiontalouden tarkastusviraston 26.3.2019 julkaisema raportti pitää lakkauttamista lopputulokseltaan virheellisenä päätöksenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotkut piirit ajoivat LP:n lakkauttamista jo 1980-luvun lopulla, mutta silloinen sisäministeri Jarmo Rantanen (sd) esti silloin sen toteuttamisen.

* * *

Liikuttaessa tien päällä eri puolilla maata huomaa, ettei Liikkuvaa poliisia enää ole.

Esimerkiksi ajaessani 5-tietä Kajaanista Helsinkiin olen pääsääntöisesti nähnyt ensimmäisen poliisiauton aikaisintaan Lahden ja Helsingin välillä. Joskus ihmeeksi Kuopion kohdalla.

"Sama tilanne on Kajaanin ja Sotkamon välisellä eteläpuolen tiellä. Ei sielläkään ole näkynyt tutka-autoa kuten ennen."

Sama tilanne on Kajaanin ja Sotkamon välisellä eteläpuolen tiellä. Ei sielläkään ole näkynyt tutka-autoa kuten ennen. Tämä ei ole kenttätyötä tekevien poliisien vika eikä valinta, he tekevät sen mitä työnantaja määrää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

Kiinni jäämisen riskin vähennyttyä, ylinopeudet ja järjettömät vastaantulevankin liikenteen vaarantavat ohitukset ovat lisääntyneet.

Polkupyörien ja mopojen kohdalla ei hiljennetä, vaan ne ohitetaan ajamalla osittain vastaantulevienkin kaistalle luottaen siihen, että kyllä vastaantulija oman turvallisuutensa vuoksi väistää.

Peltipoliisit eivät pysty vaikuttamaan näihin asioihin muualla kuin sen tolpan kohdalla. Ennen kun LP:n partiot liikkuivat teillä, sillä oli pahinta menoa hillitsevä vaikutus, tai ainakin rikkomuksista kiinni jäämisen riski oli suurempi.

* * *

Julkisuuteen tilastoilla näytetään, että nykyisin ratsataan yhtä paljon autoja kuin ennenkin. Määrällisesti näin voi ollakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisin ne määrät saadaan aikaan muutamilla silloin tällöin järjestetyillä tehoiskuilla. Niissä ratsataan muutamassa päivässä paljon autoja.

Näillä tehoiskuilla ei kuitenkaan ole samaa liikenneturvallisuuteen vaikuttavaa tehoa, mikä oli ennen ympärivuotisella päivittäisellä tien päällä tapahtuneella valvonnalla.

Tiedotusvälineissä esiintyneiden tietojen mukaan, ja myös itse jututtamani raskaanliikenteen yrittäjät ja kuljettajat haluaisivat poliisille liikenteen valvontaan erikoistuneen yksikön, kuten ennen oli LP.

Tämä siihen tehtävään keskittynyt ja erikoistunut valvonta hyödyttäsi parantuvan liikenneturvallisuuden lisäksi asiansa laillisesti hoitavia yrittäjiäkin, hillitsemällä lakia rikkomalla tapahtuvaa epätervettä kilpailua.

Hannu Kemppainen

työsuojelutarkastaja, eläkeläinen

Kajaani

Kirjoittaja pitää liikkuvan poliisin lakkauttamista virheenä. Hänen mielestään liikenteen valvonnan tehoiskut eivät vaikuta liikenneturvallisuuteen niin tehokkaasti kuin aiempi ympärivuotinen päivittäinen tien päällä tapahtunut valvonta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä