Mielipiteet

Lukijan mielipide: Terveys ja hyvinvointi edelle

Ihmisten sosioekonominen asema sekä terveys ovat yhteydessä toisiinsa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvat ovat terveempiä ja elävät pidempään. Alimpaan tuloluokkaan kuuluvilla terveys on heikoin, ja he käyttävät eniten terveyspalveluita.

FCG:n tekemissä laskelmissa todetaan, että mikäli alimpaan tuloviidennekseen kuuluvat saataisiin huolehtimaan terveydestään yhtä hyvin, kuin toiseksi alimpaan kuuluvat, saataisiin terveyserojen kaventuessa 1,9 miljardin säästöt kahdessa vaalikaudessa. Saavutettavat säästöt olisivat huomattavasti suuremmat, mikäli kaikki saataisiin huolehtimaan terveydestään yhtä hyvin, kuin parhaiten toimeentulevat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon puolella pyörii siis valtavat rahavirrat. Moni puolue on nyt vahvasti ehdottamassa leikkauksia näihin palveluihin, jotta julkinen talous saataisiin tasapainoon. Olen sitä mieltä, ettei näillä leikkauksilla saada pitkällä aikavälillä hyvää tulosta aikaan. Lyhytkatseisuuden sijaan lähtisin mieluummin tavoittelemaan ihmisten terveydentilan parantamista ja ennaltaehkäisemään kansantauteja sekä ehkäisemään mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä. Se lisää ihmisten hyvinvointia ja vahvistaa myös julkista taloutta. Näin saadaan myös ihmiset pysymään työelämässä, mikä tuo helpotusta myös maatamme riivaavaa työvoimapulaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään kuuluu 40-80 vuotiaista noin 700000 henkilöä. Näistä kokonaiskustannukset ovat yhteiskunnalle noin 9 miljardia euroa. Ennaltaehkäisevillä toimilla näitä kustannuksia voitaisiin vähentää jopa kahdella miljardilla eurolla.

Tulevat vaalit ovat hyvin ratkaisevassa asemassa, mihin suuntaan ihmisten terveys ja hyvinvointi jatkossa lähtee menemään. Toivon ihmisten ymmärtävän, että hyvinvointiin panostamalla saamme tyytyväiset kansalaiset ja merkittävää hyötyä kansantaloudelle.

Riikka Seppänen

eduskuntavaaliehdokas (sd.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä