Mielipiteet

Lukijan mielipide: Työvoimapulaan on ratkaisuja

Suomessa on pula osaavasta työvoimasta. Ongelma korostuu erityisesti meillä Kainuussa.

Mitkään veto- ja pitovoiman parantamiset eivät lopulta riitä, kun väkeä on yksinkertaisesti liian vähän tarpeeseen nähden. Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, enemmän kuin koskaan.

Työperäisen maahanmuuton pohjavireenä meillä kainuulaisilla pitäisi olla se, että ihminen voi tulla Suomeen perheensä kanssa ja rakentaa tulevaisuutensa pysyvästi osaksi yhteisöämme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyään se on tehty todella haastavaksi, sillä perheen yhdistämiseen vaaditaan niin kovat kuukausittaiset nettotulot, ettei tavallinen keskituloinen suomalainenkaan yllä sellaisiin ansioihin.

Jos suomalaisen perheen nähdään pärjäävän pienemmällä rahamäärällä, miksi ulkomailta tulevat ovat eri asemassa?

"Tutkintojen tunnistamiseen, hyväksilukemiseen ja tarvittaviin lisäkoulutuksiin tarvitaan selkeämmät käytännöt sekä lisää resursseja."

Suomeen tulevan työntekijän täytyisi saada harjoittaa opiskelemaansa ja osaamaansa ammattia.

Muualla suoritettujen tutkintojen tunnistamiseen, hyväksilukemiseen ja tarvittaviin lisäkoulutuksiin tarvitaan selkeämmät käytännöt sekä lisää resursseja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On hölmöä ammattitaidon vähättelyä, että sairaanhoitajan tutkinnon suorittanut ammattilainen työskentelee sairaalassa hoiva-apulaisena.

Kielen oppimista täytyy tukea vahvasti, sillä yhteinen kieli on yksi keskeisimmistä asioista paitsi työnteossa niin myös kotoutumisessa osaksi yhteisöämme.

Ulkomaalaistaustaisella työntekijällä tulee olla työtehtävään perehdyttämisen lisäksi oikeus saada koulutusta työelämän pelisääntöihin. Työperäinen maahanmuutto ei saa mahdollistaa työperäistä hyväksikäyttöä, eikä palkkojen tasoa saa polkea sen avulla.

Tämän lisäksi vaaditaan toki huomattavaa muutosta vallitsevaan asenneilmapiiriin. Rasismille ja syrjinnälle ei saa antaa pienintäkään tilaa, vaan meidän täytyy aktiivisesti tiedostaa ja purkaa syvään juurtuneita ennakkoluuloja ja asenteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on kajaanilainen sairaanhoitaja ja eduskuntavaaliehdokas (vas.).

Hallitus pyytää työmarkkinajärjestöiltä esitystä ikääntyvien työllisyyden parantamiseen. Yhtenä vaihtoehtona esillä on ollut eläkeputken leikkaaminen.