Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tyttöjen syrjintä urheilumaailmassa on lopetettava

Kuvittele tyttöjen ja poikien juoksukisat. Maahan vedetään kengän ulkosyrjällä lähtöviiva. Mutta hei, tehdään vielä toinen viiva muutama askel taemmas. Tytöt lähtevätkin siitä!

On epäreilua joutua lähtemään tappioasemasta. Tyttöjen ja poikien, naisten ja miesten räikeän epätasa-arvoinen kohtelu näkyy urheilussa junnuista aikuisiin ja harrastamisesta huippu-urheiluun.

Tyttöjen ja naisten urheilua rahoitetaan vähemmän ja siitä uutisoidaan vähemmän kuin poikien ja miesten urheilusta. Tytöt saavat usein huonompia vuoroja jää- ja pelihalleihin ja heiltä saatetaan vaatia paljastavia kisa-asuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ongelma on lähtöisin asenteista, joita emme usein edes kyseenalaista. Lajista riippumatta urheilua seuratessa törmää esimerkiksi usein väitteeseen, että miesten pelit ovat kiinnostavampia ja jännittävämpiä kuin naisten pelit. Minulle ei ole koskaan valjennut, miten sukupuoli vaikuttaa pelin kiinnostavuuteen.

Jalkapalloa pitkään pelanneena ja valmentaneena nuorena naisena, isosiskona ja ystävänä toivoisin, että urheilumaailma antaisi kaikille samat mahdollisuudet iloita liikkumisesta, yhdessä tekemisestä ja onnistumisesta. Tavoitteena ei tarvitse olla ammattilaisura tai olympiamitali. Urheilu voi olla pelailua kavereiden kanssa, itsensä haastamista ja etenkin oppimista.

Lokakuun 11. päivä vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Lastenoikeusjärjestö Planin tyttöjen päivän teema on tänä vuonna tyttöjen oikeus urheiluun, koska urheilumaailman epätasa-arvoiset asenteet ja rakenteet on aika siirtää historiaan.

Maailman muuttaminen on joukkuelaji. Ollaanko samassa tiimissä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minttu Kurki

jalkapallovalmentaja ja Planin aktivisti

Kuopio

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä