Mielipiteet

Lukijan mielipide: Varikset ja harakatko haittaeläimiä?

Hiljattain Kainuun sote tiedotti, ettei haittaeläimiä saa ruokkia. Pyöräilin loppukesästä Belgiassa ja yhdellä retkistä tuli vastaan kammottava lemu. Sata metriä myöhemmin selvisi syy. Pyöräreitin vieressä lojui auton alle jäänyt kauris. Viikkoa myöhemmin satuin samalle reitille. Otsikossa mainittuja haittaeläimiä ei näkynyt. Haju sen sijaan oli edelliskertaistakin pahempi.

Edellä mainitun tapauksen haittaeläimenä voisi hyvällä syyllä pitää ihmistä. Sama pätee ihmisiin, jotka ajattelemattomuuttaan pikkulintuja ruokkiessaan ruokkivat myös hiiriä ja myyriä. Niitä voi ihmisten asumuksiin tunkeutuessaan pitää perustellusti haittaeläiminä. Salmonellan ym. vahinkojen riski on todellinen, jos hiiret ruokailevat samalta lautaselta.

En ole koskaan kuullut, että harakat tai varikset olisivat kenenkään ruokakaapille uskaltautuneet. En äkkipäätään keksi myöskään muuta tapaa, jolla ne salmonellaa levittäisivät. Pulut torilla kyllä ainakin teoriassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teiden varsien raatoja voi herkkänenäinen pitää haittana. Ne olisivat hyvin todennäköisesti myös terveyshaitta ilman varislintujen panostusta puhtaanapitoon.

Varisten ja harakoiden päätyminen haittaeläinlistalle perustunee enimmiltään siihen, että ihmiset eivät pidä niiden äänestä. Mutta olemukseltaan kaikki varislinnut ovat komeimpia lintuja, joita kaupunkimaisessa ympäristössä voi nähdä. Tämä on toki vain minun subjektiivinen mielipiteeni.

Seppo Lappalainen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä