Koti-Kajaani

Kajaanin Matkailuoppaat vievät Kainuun Musiikkiopistoon.

Matkailuoppaiden kesä pyörähtää käyntiin

Suomen Matkailuoppaiden päivänä tutustutaan voimalaitokseen ja seuraavalla viikolla kaupungin musiikkielämän historiaan.

Kajaanin Matkailuoppaiden kesä käynnistyy lauantaina Suomen Matkailuoppaiden päivänä tutustumisella Koivukoski III -voimalaitokseen. Tutustumiskierros järjestetään yhteistyössä Kainuun Voima Oy:n kanssa.

Kainuun Voima Oy omistaa kolme voimalaitosta Kajaanin kaupungissa: Ämmäkoski, Koivukoski I-II ja Koivukoski III. Koivukoski III valmistui vuonna 1995 ja sen koneasema on sijoitettu maan alle Petäisenniskan teollisuusalueelle. Voimalaitos tunnetaan myös nimellä Tunnelivoimala tai Kajaaninjoen tunnelivoimala. Vesi poistuu kaupungin alittavan noin kolme kilometriä pitkän tunnelin kautta Ämmäkosken alapuolella. Kajaaninjoen maisema- ja käyttöarvojen säilyttäminen oli tärkeää, kun voimalaitoksen ja purkutunnelin sijaintipaikkaa valittiin.

Ensi tiistaina Kajaanin Matkailuoppaiden matkassa pääsee tutustumaan Kajaanin musiikkielämän historiaan ja nykypäivään. Kerronnan lomassa kuulee myös monenlaista musiikkia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 1957 perusterttu Kainuun musiikkiopisto järjestää musiikin ja tanssin laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta Kainuun kunnissa. Kierroksen aikana vieraillaan musiikkiopistolla Kaukametsässä.

Seminaarin piirissä tapahtui musiikin nousu 1950-luvulla. Silloin musiikin lehtorin virkaan tuli Eero Sipilä. Sipilä oli ennen kaikkea kuoromies ja urkuri, jonka johdolla perustettiin maankuuluksi noussut Kalevala-kuoro. Sipilä oli myös säveltäjä.

Linnan lukion musiikin lehtori Gudrun Kämäräinen on tehnyt suuriarvoista työtä nuorison parissa. Hänen ohjauksessaan on lähtenyt käyntiin myös musiikkiopiston lapsikuorotoiminta.

Kajaanin Mieslaulajat perustettiin vuonna 1923. Sen ensimmäiseksi johtajaksi tuli Eero Korte. Varuskuntasoittokunta perustettiin Kainuun prikaatin yhteyteen 1963. Soittokunta vaikutti elvyttävästi Kajaanin muuhun musiikkielämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aikoinaan Kajaanissa oli useita tanssipaikkoja. Oli Työväentalo, Sampola, Karanka, Huvipuisto ja Kansanpirtti. Kansanpirtissä tansseja järjestetään nykyisinkin.

Tutustumiskierros Koivukoski III voimalaitokseen Petäisenniskassa (os. Mutterikuja 21) 6.5. klo 10. Kajaanin musiikkielämän historia -kierros 9.5. klo 18. Lähtö Kauppatorin rannasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä