Mielipiteet

Metropoliitta Elian pääsiäistervehdys: Ylösnousemuksen valo läpäisee pimeyden

Oulun hiippakunnan metropoliitta Elia Kuva: Suomen ortodoksinen kirkko

”Ylösnousemisen päivä! Viettäkäämme kirkasta riemujuhlaa ja syleilkäämme toinen toistamme! Veljet, sanokaamme vihollisillemmekin: Antakaamme kaikki ylösnousemisen tähden anteeksi ja näin laulakaamme: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.” (Pääsiäisstikiiroista)

Otamme Kristuksen ylösnousemusjuhlan vastaan yhä surullisempien uutisten kantautuessa sekä kotimaasta että ulkomailta. Pommit jylisevät Ukrainassa ja Gazassa sekä terroristit surmaavat viattomia siviilejä. Köyhiltä ja pienituloisilta hallitus haluaa leikata lisää.

Samanlaisissa aihepiireissä on myös liikuttu suuren eli kärsimysviikon liturgisissa teemoissa, jotka ovat syvällä kristillisessä etiikassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Evankeliumista olemme saaneet kuulla, kuinka Kristus varoittaa viimeisistä ajoista, jotka kuulostavat hyvin samanlaisilta kuin tämä elämämme aika: ”Te kuulette taistelun ääniä ja sanomia sodista, mutta älkää antako sen pelästyttää itseänne. Niin täytyy käydä, mutta vielä ei loppu ole käsillä. Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja joka puolella on nälänhätää ja maanjäristyksiä.” (Matt. 34:6–7)

Samoin hän kehottaa rukoilemaan, ettei kukaan joutuisi pakomatkalle talvisaikaan tai sapattina.

Synkistä ajoista ja aikamme helmasynneistä huolimatta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että yksi Kolminaisuudesta kärsi ristillä ja kuoli meidän puolestamme ihmisenä, ollen kuitenkin täysi Jumala, ja nousi kolmantena päivänä kuolleista, kun vielä olimme syntisiä.

”Eikä siinä vielä kaikki. Me saamme myös riemuita Jumalastamme, kun nyt olemme vastaanottaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen valmistaman sovituksen.” (Room. 5:6–11)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt on koittanut Herran pääsiäinen, jonka sanoma voittaa kaiken. Kuolemallaan Kristus voitti kuoleman ja kärsimyksen.

Tilalle tulee ilo ja riemu ja me huudamme ”Kristus nousi kuolleista!”.

Ylösnousemuksen valo läpäisee pimeyden kärsimyksestä ja kuolemasta huolimatta, ja juuri tähän toivoon me kristityt pohjaamme uskomme.

Pääsiäisyönä luemme kirkossa pyhän isämme Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnan, joka lohdullisesti toivottaa kaikki mukaan juhlimaan Herran ylösnousemusta:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Siis tulkaa kaikki sisälle Herranne iloon.

Niin ensimmäiset kuin toiset, iloitkaa juhlasta.

Rikkaat ja köyhät, riemuitkaa toinen toistenne kanssa.

Kilvoittelijat ja välinpitämättömät, kunnioittakaa tätä päivää.

Te, jotka paastositte, ja te, jotka ette paastonneet, riemuitkaa tänä päivänä.”

Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkon Oulun hiippakunnan metropoliitta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä