Koti-Kajaani
Mielipide: Ajatuksia terveydenhuollosta
Ylen artikkelissa (Yle.fi 18.4.) THL:n Mika Salminen sanoo, että perusterveydenhuollon pitäisi olla kaikille samanlainen riippumatta siitä, onko töissä vai ei. Hän toivoo, että sote-uudistuksessa panostettaisiin perusterveydenhuoltoon, eikä vain erikoissairaanhoitoon ja sen järjestelyihin.
"Parasta olisi, kun ei olisi mitään jakoa perus- ja erikoissairaanhoidon välillä, vaan kaikki raha olisi yhdessä pussissa ja ihmistä seurattaisiin koko eliniän ajan alusta loppuun yhteisessä järjestelmässä. Se olisi tehokkainta, mutta vaikea järjestää."
Mika Salmisen ajatukset tuntuvat järkeviltä. Perusterveydenhuollon pitäisi todella olla kaikille samanlainen (työssä, työtön, ikäihminen, sairas) ja siihen pitäisi panostaa.
Työterveyshuollossa Kajaanissa vuosina 1990–2010 käytin myös perusterveydenhuollon palveluja. Eli koko ajan eräänlaista hyppelyä kahden systeemin, yksityisen ja julkisen, välillä (työterveyshuolto määrää esim. kokeita, julkinen terveydenhuolto toteuttaa).
Sanalla on valtava voima. Se voi rakentaa, uudistaa, harhauttaa, etäännyttää, repiä.
Sote-uudistuksen myötä "joku keksi" nimeksi hyvinvointialue. Sana sisältää voimakkaan merkityksen hyvinvoinnin alueesta. Voimmeko me jokainen todella tarttua tuohon mahtavaan lupaukseen?
Onko sana hyvinvointialue vain sokerikuorrutus ja sisältö on entinen? Vai mietitäänkö hyvinvointialueille todella uudenlaista tapaa organisoida hyvinvointihuoltoa (= perusterveydenhuolto + erikoissairaanhoito + ennaltaehkäisevä toiminta)? Ja voimmeko me tavalla tai toisella olla mukana suunnittelussa?
Itse toivoisin runsaasti ilmaista/edullista ns. matalan kynnyksen ennalta ehkäisevää toimintaa. Se kyllä kohentaisi terveyttämme ja toisi meille hyvinvointia.
Voisimme saada esimerkiksi yksilöohjattua fysioterapiaa, hierontaa, ravinto-opastusta, miten mielenlukkoja aukaistaan jne. Ja asiakkaalla olisi mahdollisuus valita julkiselta/yksityiseltä puolelta.
Tuntuisipa ihanalta saada ilmaista/edullista hierontaa esimerkiksi kymmenen kertaa tiettynä ajanjaksona.
Aah! Lihaksissani alkaa ihan hikelmöidä!
eläkeläinen
Irmeli Miettinen