Mielipiteet

Mielipide: Vuolijoen terveysasema on asukkaille elintärkeä

Vuolijoen terveysasema on elintärkeä alueen asukkaille, etenkin ikääntyneille. Vuolijoki-Otanmäen alueella asuu vakituisesti noin 2 000 asukasta, joista vanhusten osuus on suuri. Kesällä lomalaiset lisäävät väkimäärää huomattavasti, ja hekin käyttävät myös terveyspalveluita.

Terveysasema toimii tällä hetkellä täydellä teholla, ja henkilökunta on suorastaan ylityöllistetty. Tyhjäkäyntiä ei ole. Terveysasema toimii kaupungin omistamassa hyväkuntoisessa ja esteettömässä kiinteistössä.

Vuolijoen terveysasemalla on kansanterveyshoitajan, sairaanhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotto, Vuolijoen alueen kotihoidon ja kotisairaanhoidon tukikohta, 28-paikkainen vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö Emmakoti, laboratorio kerran viikossa, terveyskeskusavustaja sekä säännöllisesti tai tarpeen mukaan äitiys- ja lastenneuvolan, lääkärin ja muistihoitajan vastaanotot sekä hoitotarvikejakelun noutopiste. Kiinteistössä toimii myös jakelukeittiö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelut muodostavat kokonaisvaltaisen, tehokkaan ja toimivan kokonaisuuden, josta puuttuu oikeastaan vain sosiaalityöntekijä ja lääkärin työajan lisääminen väestöpohjan edellyttämälle tasolle.

"Paikalliset palvelut ja niiden paikallistuntemusta omaavat ammattilaiset takaavat hoidon jatkuvuuden, mikä on erityisen tärkeää pitkäaikaissairaiden kohdalla."

Kainuun soten Vuolijoen ensihoitoyksikkö, Otanmäen hammashoitola sekä Vuolijoen ja Otanmäen apteekit täydentävät terveyspalveluita ja palvelevat myös Emmakotia. Vuolijoen paloasemalla päivystävä ensihoito säästää kustannuksia ja ihmishenkiä. Se palvelee laajalla alueella ja pystyy hoitamaan erittäin kriittisiä ja kiireellisiä tilanteita jo asiakkaan luona ja toimii samalla myös kotisaattohoidon tukena.

Paikalliset palvelut ja niiden paikallistuntemusta omaavat ammattilaiset takaavat hoidon jatkuvuuden, mikä on erityisen tärkeää pitkäaikaissairaiden kohdalla.

Hoidon jatkuvuus ja potilaan kokonaisvaltainen tuntemus kuuluvat myös monisairaiden käypähoitosuosituksiin. Pysyvät hoitosuhteet ovat suuri etu silloinkin kun potilaita hoidetaan etäpalveluina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Digitaalisten ja etäpalveluiden käyttö ei kuitenkaan onnistu kaikilta asiakkailta laitteiden ja osaamisen puuttumisen sekä heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Hauraan muisti- ja monisairaan potilaan hoitaminen etänä on äärimmäisen hidasta, ellei peräti mahdotonta. Vaarana on, että eniten palvelua tarvitseva ei saa sitä ollenkaan.

"Alueen välttämättömät terveyspalvelut ovat nykyisellään kokonaisuus, jossa myös yhdenvertaisuus, osallisuus ja saavutettavuus toteutuvat."

Vuolijoen keskustasta on Kajaaniin 45 kilometriä ja Kajaanin läntisimmästä kylästä Ojanperältä yli 60 kilometriä.

Kulkuyhteydet julkisilla liikennevälineillä Kajaaniin ovat onnettomat. Vuolijoelta Kajaaniin on lähinnä vain kouluaikoina toimivat linja-autovuorot, joilla pääsee 1,5 kilometrin päähän keskussairaalasta. Autottomat ovat Kela-taksin tai tuttavien hyväntahtoisuuden varassa.

Vanhusväestön suuri määrä, pitkät etäisyydet sekä siirtymisiin käytettävä aika, hankaluus ja kustannukset puoltavat mielestämme lähipalveluiden säilymistä Vuolijoki-Otanmäen alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueen välttämättömät terveyspalvelut ovat nykyisellään kokonaisuus, jossa myös yhdenvertaisuus, osallisuus ja saavutettavuus toteutuvat.

Pidetään hyvästä huolta!

Eläkeliiton Vuolijoen yhdistyksen puheenjohtaja

Kirjoituksessa todetaan, että Vuolijoen terveysaseman palvelut ovat elintärkeitä alueen asukkaille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä