Paikallisuutiset

Miksi THL:n merkitsemät 43 uutta koronatartuntaa kirjattiin Kuhmoon? Marjanpoimijat ovat toisen sairaanhoitopiirin alueella, ja Kuhmon koronatilanne on rauhallinen

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keskiviikkona julkaisemissa kunnittaisissa uusien koronatartuntojen määrissä huomion kiinnittää Kuhmo, jonne THL on kirjannut 43 koronatartuntaa.

Kainuun sote kertoi tiistaina, että alueella liikkuvilla 44 ulkomaalaisella marjanpoimijalla on maanantaina todettu pikatestissä koronatartunta. He kuuluvat 74 henkilön ryhmään, jonka leiripaikka on Kainuun ulkopuolella.

Soten mukaan kaikki ryhmään kuuluvat on asetettu eristykseen tai karanteeniin eikä ulkopuolisiin ole syntynyt tartunnan leviämiseen mahdollistamaa kontaktia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sekin on tiedossa, että Kainuun sote ja THL laskevat eri tavalla ilmaantuvuusluvun, joka kertoo tartuntojen määrän 100 000:ta asukasta kohden edeltävän 14 vuorokauden aikana. THL:n tilastoissa ilmaantuvuusluku on yleensä Kainuun soten lukua korkeampi.

Kainuun sote on kertonut eron selittyvän sillä, että jos positiivisen testituloksen saaneen kotipaikka on ulkomailla, THL kirjaa tapauksen hoitopaikan mukaan. Jos hoitopaikka ei ole tiedossa, sitten kirjaus tehdään laboratorion sijainnin mukaan.

Sote ei ole viime päivinä todennut tartuntoja kuhmolaisilla

Tämän perusteella Kuhmoon kirjatut tartunnat olisi mitä ilmeisimmin merkitty laboratorion sijainnin mukaan. Kainuun Sanomien soittokierroksella keskiviikkona iltapäivällä Kainuun soteen, THL:ään ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kukaan ei kuitenkaan tiedä syytä, miksi 43 tapausta on kirjattu juuri Kuhmoon. Syytä erilaisiin lukuihin (43 ja 44) ei tällä kertaa kysytty.

Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola sanoo, että THL:n luku viittaisi siihen, että kyse on marjanpoimijoiden ryhmästä. Hän muistuttaa, ettei Kainuun sote ole tiedottanut, että positiivisen testituloksen viime päivinä saaneiden joukossa olisi Kuhmossa asuvia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n viestinnästä kerrotaan, että sen luvut ovat tartuntatautirekisteristä, jonne sairaanhoitopiirit ilmoittavat luvut. Syytä, miksi tapaukset on kirjattu Kuhmoon, ei siellä ole.

"Tällä hetkellä marjanpoimijat ovat PPSHP:n alueella"

Jo Kainuun sotesta kehotetaan soittamaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) pandemiapäällikölle Niina Kerttulalle . Marjanpoimijaryhmän, jossa yli 40 tartuntaa todettiin, tilannetta hoitaa PPSHP.

– Tällä hetkellä marjanpoimijat ovat PPSHP:n alueella, Kerttula vahvistaa.

Hän ei ota kantaa THL:n tilastoihin, mutta arvioi, että "testiteknisistä syistä" tartunnat kirjataan eri alueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikatestit tarvitsevat vielä vahvistuksen

Kerttulan mukaan marjanpoimijoille tehdyt pikatestit tarvitsevat vielä vahvistuksen.

Marjanpoimijat ovat siis eristyksissä ja karanteenissa. Kerttula ei asian tässä vaiheessa halua antaa tarkempia tietoja marjanpoimijoiden tilanteesta.

Kuhmo ja Kainuun sote: koronatilanne rauhallinen

Epäily laboratorion roolista sai vahvistuksen, kun Kuhmon kaupunki tiedotti keskiviikkona kello 15:n jälkeen, että ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat kirjautuneet THL:n tilastoissa Kuhmoon laboratorion sijainnin mukaan. Näytteet on sen mukaan tutkittu Kuhmossa.

– Ryhmästä kukaan ei saa olla eikä ole kontaktissa ryhmän ulkopuolisten kanssa. Kuhmon koronatilanne on rauhallinen ja tuoreita tartuntoja ei ole todettu viime päivinä.

Kainuun sote tiedotti keskiviikkona kello 17:n jälkeen samaa: sen mukaan THL:n tilastossa Kuhmoon merkityt tartuntamäärät ovat Kainuun soten aiemmin kertomia ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tapauksia ja syynä on ulkomaalaiset testanneen laboratorion sijainti.

Torstaiaamuna Kainuun sote antoi tiedotteessaan lisätietoa, miksi Kainuun ulkopuolella tukikohtaa pitävien marjanpoimijoiden positiiviset testitulokset on merkitty THL:n tilastossa Kuhmoon. Kainuun sote on testannut ulkomaalaiset marjanpoimijat, ja Kuhmon Vartiuksessa työskentelevät hoitajat ovat kirjanneet testitulokset potilastietojärjestelmään, vaikka näytteitä ei ole otettu siellä.

Täydennetty 4.8. 2021 kello 17.40 jutun loppuun Kainuun soten kello 17:n jälkeen lähettämä tieto.29Täydennetty 5.8. 2021 kello 9.30 jutun loppun Kainuun soten antama lisätieto testitulosten kirjaamisesta Vartiuksessa potilastietojärjestelmään.

Viikkojen nollatulokset ja perjantaina paljastunut rypäs kertoo, että kaikki hengitystieoireiset eivät ole mahdollisesti tulkinneet oireitaan koronaksi ja hakeutuneet testiin, arvioi Kainuun sote tiedotteessaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä