Kotimaa

Ministeri Saarikko: Matkailurajoituksista ei ole enää suuria erimielisyyksiä – hallitus istuu asian ääressä jo kolmatta kertaa kahden päivän aikana

Keskustaministerit uskovat, että ratkaisu tulee ripeästi. Pääministeri Marin osallistuu neuvotteluun etäyhteydellä mahdollisen koronavirusaltistuksen vuoksi.

Hallitus saattaa olla lähellä valmista ratkaisua matkailurajoitusten höllentämisestä.

Neuvottelut jatkuvat parhaillaan. Säätytalolle saapuneet keskustaministerit uskoivat, että ratkaisu saadaan pian.

– Uson, että aika nopeasti saadaan ratkaisu, totesi elinkeinoministeri Mika LIntilä (kesk.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) oli niin ikään optimistinen.

– Tässä vaiheessa ei enää ole niinkään suuria erimielisyyksiä. Asiaan liittyy valtavasti yksityiskohtia, ja haluamme, että päätös kestää tarkastelun, hän totesi Säätytalon portailla.

Kolmas istunto kahdessa päivässä

Ministerit istuvat asian äärellä jo kolmatta kertaa kahden päivän aikana.

Keskiviikkona alkaneet neuvottelut jatkuivat maanantaina päivällä, mutta ne keskeytettiin eduskunnan kyselytunnin ja EU-päämiesten videokokouksen ajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvoteltavaa asiaa on ollut paljon, ja todennäköisesti vääntöäkin on riittänyt. Saarikon mukaan mahdolliset erimielisyydet ovat siis kuitenkin takanapäin.

– Päätös on erittäin tärkeä erityisesti pohjoisen matkailun kannalta, ministeri painotti.

Myös eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) uskoi, että valmista tulee pian.

– Olen toiveikas, hän totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu neuvotteluun etäyhteydellä mahdollisen korona-altistuksensa vuoksi.

Terveysriskin vastaan talousriskit

Neuvotteluilla pyritään vastaamaan erityisesti matkailuelinkeinon ahdinkoon. Kysymys on siitä, miten ulkomaisten turistien saapumista Suomeen voidaan helpottaa niin, ettei koronatilanne pahene ainakaan ratkaisevasti.

Työn alla on muun muassa lakiesitys, joka velvoittaisi muun muassa lentoyhtiöitä päästämään koneisiinsa tietyissä maissa vain sellaiset matkustajat, joilla on negatiivinen koronatestitodistus.

Marinin mukaan tähän on tarkoitus lisätä maahan saapuvien testausta Suomessa.

– Pitää ymmärtää, että mikään keino ei ole sataprosenttisen varma. Pyrimme riskien rajaamiseen, hän painotti eilen neuvottelujen alkaessa.

Rajaksi uutta 25 tartuntaa?

Neuvotteluista on tihkunut hyvin niukasti tietoja.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaanSuomeen voisi jatkossa tulla ilman karanteeniin joutumista niistä maista, joissa on enintään 25 uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana.

Hallituksen aikaisemman linjauksen mukaan raja on kahdeksan tapausta.

EU-komissio on ehdottanut jäsenmaille yhtenäistä linjausta matkustusrajoituksista. Sen mukaan rajoituksia ei tarvittaisi, jos uusia koronatapauksia on alle 25–50 sataa tuhatta asukasta kohti edeltävän kahden viikon aikana tai positiivia testituloksia on korkeintaan 3 prosenttia testatuista. Testejä pitäisi tällöin tehdä yli 250 sataa tuhatta asukasta kohti.

EU:n sopimuksen mukaan vapaata matkustamista voi poikkeustapauksissa rajoittaa puolen vuoden ajan Schengen-maiden välillä. Sen jälkeen pitää pyytää lisäaikaa ja olla lisäksi suunnitelma, miten rajavalvonnasta päästään eroon.

Suomessa tuo puoli vuotta täyttyy ensi viikolla 18. syyskuuta.

Viro ja Ruotsi kevennetyiksi maiksi?

Suomeen saapuvien matkailijoiden testaamiseen saatetaan lisäksi tehdä eräänlainen porrastus.

Helsingin Sanomien mukaan hallitus kirjaisi linjaukseensa joukon erityisryhmiä, joilla ei olisi testivaatimusta tai ne ovat kevyemmät. Näitä ryhmiä olisivat esimerkiksi Virosta päivittäin töissä käyvät tai muuten lyhyellä työkomennuksella kävijät.

Ylen tietojen mukaan muun muassa Ruotsista tulevilta poistettaisiin puolestaan omaehtoinen kahden viikon karanteeni.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ollut sitä mieltä, että matkustusrajoituksia pitäisi tuntuvasti lieventää Lapin matkailun vaikean tilanteen vuoksi. Tällöin on puhuttu myös niin sanotusta matkustuskuplasta, jossa lähikontaktit paikallisiin asukkaisiin ja matkailualan henkilökuntaan olisivat vähäisiä.

Yhtä aluetta koskevia ratkaisuja on pidetty kuitenkin hankalina.

– Meidän pitää pyrkiä siihen, että me pystymme vakuuttamaan matkanjärjestäjät siitä, että he voivat järjestää matkoja ja matkustajilla on mahdollisuus tulla ilman erityisiä rajoituksia, Lintilä sanoi viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön on kerrottu puolustaneen tiukkojen rajoitusten jatkamista.

Päivitetty klo 18.15: Lisätty tieto Ruotsista tulevien karanteenin poistosta.

Päivitetty klo 19.10: Lisätty tuoreimmat kommentit Säätytalolta ja muutettu otsikkoa vastaavasti.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että ulkomainen matkailukysyntä romahtaa koronakriisin vuoksi lähes 70 prosenttia. Kiinalaisturistit tutustuivat Perämeren jääoloihin vuonna 2018.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä